Romanie, noi te iubim

Romanie, noi te iubim

1 decembrie, ziua Romaniei, ziua romanilor. A si nins, motiv dublu de bucurie pe Facebook pentru toti romanii. M-am trezit cu ochii in pozele cu peisaje de iarna, tricolorul si cativa prieteni pe la parada de la Casa Poporului. Toata lumea face urari azi. Si am simtit o mica revolta pornindu-se in mine.

Pentru ca nu am gasit tricolorul afisat cu atat mandrie si in alta zi.

Nu am vazut nicaieri femei purtand ii, cu exceptia catorva campanii foarte frumoase de promovare ai iei si zilei de azi. Bine fie, mai sunt designeri romani care s-au lasat influentati de motivele traditionale. Dar nu am vazut pe nimeni sa stie ce inseamna portul popular romanesc. Credeti-ma ca n-avem fusta, sort si ie.

Nu am vazut oameni apreciind muzica populara romaneasca, doar la petreceri si nunti.Cand ati fost ultima data la un spectacol de muzica populara? Macar instrumentala?

Cati priviti cu placere la un dans popular, fie el de la olteni, banateni sau dobrogeni? Am dansat pentru trei ani intr-un ansamblu. Cand spun ca am dansat in liceu, oamenii devin brusc interesati. Cand spun ca am dansat bugeacul, medisonul sau coconeasa, toti devin brusc plictisiti.

Nu am vazut oameni cunoscand bine istoria Romaniei, doar azi dupa cateva search-uri pe Google.

Ne asumam o identitate nationala, dar ce inseamna pentru voi identitatea nationala? Caci din cate am vazut, nimic din ceea ce inseamna traditie romaneasca nu va provoaca o multumire interioara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *