Sanatos si bun la gust

Sanatos si bun la gust

dfrghg

Aseara am fost la o intalnire draguta, ce a inclus briose cu ciocolata, bloggerite si ceai din petale de trandafiri. Gazdele noastre au fost Seneca Anticafe si Fares Orastie. Ne-am adunat acolo pentru a sarbatori 85 de ani de la infiintarea brand-ului Fares. Cu ocazia asta, am putut afla mai multe despre istoria lui, cum a luat nastere, cum a supravietuit si de ce sunt ei diferiti de ceilalti producatori de ceaiuri.

Ni s-a povestit cum totul a inceput in 1929, acum 8 decenii, cand farmacistul Andrei Farago a fondat Digitalis, Prima Companie Română pentru cultivarea plantelor medicinale, evoluata azi in ceea ce se numeste povestea Fares. Despre asta puteti citi si aici, dar iti spun sincer ca, ascultand direct de la oamenii care duc mai departe traditia ceaiurilor, povestea are alt farmec. Si iti dai seama ca pentru ei e important cum noi percepem dragostea pentru plante, dincolo de produsul finit. Mai mult decat atat, am avut sansa sa citim toate actele, atestarile si planurile care au mai bine de 80 de ani.

Apoi am vorbit putin si despre planurile de viitor. Ei isi doresc foarte tare sa faca oamenii sa constientizeze cat de important e sa cunosti planta suficient de bine, incat sa ii poti folosi proprietatile. Chiar si atunci cand vorbim despre plante cunoscute, ca teiul, socul sau musetelul. Mamele si bunicile noastre nu stiu cum sa le culeaga, sa le usuce si sa le pastreze ca sa nu le fie alterate calitatile. Aici intervin ei, oamenii de la Fares, care au grija de plante si se chinuie sa gaseasca combinatii care sa fie bune la gust ( fara sa adauge arome ) si sa fie si remedii pentru diferite probleme.

Asadar, in anul ce vine,  si-au propus sa promoveze fiecare planta importanta pe care o folosesc, pentru ca oamenii sa stie ce beau si, mai ales, de ce. Am facut si un mic joculet, in care ni s-a dat sa gustam un ceai si sa ghicim ingredientele. Eu n-am ghicit niciunul si nici nu ma asteptam sa o fac. Recunosc ca nu-s mare bautoare de ceai. Beau musetel si tei, asa am fost obisnuita de mama. Si mai beau ceai negru cu lapte, asa m-a invatat o prietena. Dar sunt hotarata sa imi educ putin gusturile.

Nu vreau sa mai lungesc monologul, dar iti mai dau cateva informatii despre Fares, sub forma „Stiai ca…”, exact asa cum ne-au livrat si ei datele. Si a fost foarte interesant.

Stiai ca…

  • Fares produce 800.000 de sticlute de sirop pe an, iar daca le-ar goli, ar putea umple lejer o piscina cu suprafata de 10 metri patrati si adancimea de 2 metri?
  • Este nevoie de 2o de ore de analiza pentru o singura cutiuta de ceai?
  • Fares produce 20 de milioane de cutii de ceai in fiecare an, suficiente cat sa acopere o distanta echivalenta cu lungimea fluviului Dunarea, de la izvor si pana la varsare?
  • Una dintre magaziile Fares dedicate depozitarii plantelor e construita pe modelul unui hangar de avioane?
  • Sunt peste 750 de oameni care lucreaza in echipa Fares?

 

Ah, da! Sa nu uit! Am primit si niste cadouri super dragute. Le poti vedea mai jos

10859903_597306017082288_1505069623_n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *