Skip to main content
Jovsky Studio

Jovsky Studio

Pe Ana Liţa am văzut-o prima dată la ConferinţELE, o serie de conferinţe despre care am scris aici. O prezenţa modestă, calmă, plină de pozitivism, dar şi de sfaturi în ceea ce priveşte îngrijirea părului. A fost o plăcere să o ascult vorbind, căci se vedea că vorbeşte dintr-o mare pasiune. La finalul conferinţei, nu numai că mi-am dat vreo 3 palme când am descoperit cât de prost fac eu lucrurile în ceea ce priveşte părul meu, dar am zis că e musai să vorbesc cu ea, să o rog să îmi dea un interviu şi să pot transmite mai departe informaţiile.

Cel mai mult şi cel mai mult mă încântă faptul că-s chestii simple, pe care le poate face oricine şi nici nu necesită mult timp. Ce-i drept, ca produse, mi-a recomandat unele mai scumpele, dar dacă privim din perspectiva ei, o să înţelegem de ce.

O să începem prin a vorbi despre rutina minimă de îngrijire a părului. Intrăm în duş şi…

„Şi începem cu şamponul. În primul rând, se pune puţin în palmă, cam cât o alună. Se întinde pe palme, se masează ( nu cumva să folosiţi unghiile ) scalpul, apoi lungimea părului. La prima șamponare, niciodată nu o să fie spumă multă, pentru că e etapa de degresare. Abia la a doua. Dar recomand şampoanele profesionale, care sunt concentrate şi nu necesită mult produs. De asemenea, cele din supermarketuri au un ingredient ce se găseşte în detergenţii pentru vase şi care distrug părul.

După şampon, avem balsam şi mască. Dacă avem păr natural, nu-i punem mască, ne ajunge balsamul, însoţit de ulei, bineînţeles. Înainte de a aplica balsamul, masăm părul cu un prosop, ca să scoatem excesul de apă. Masăm cu balsam cât e nevoie, fiecare are modul său de utilizare. Apoi clătim mai puţin ca la șamponare.

E recomandat să îl ţinem puţin în prosop, să absoarbă apa, şi abia apoi să îl uscăm cu föhnul.”

Ce produse folosim?

„Eu sunt fan Kerastase. Îmi plac mult şi sunt produse tratament pentru orice tip de probleme. Se găsesc în saloane şi pe tot felul de site-uri, mai nou.

Acum, îţi dai seama, că nu sunt singurele. Dar pe acestea le folosesc eu şi îmi plac.”

Ce părere ai despre şampoanele uscate?

„Ajută pentru moment, în situaţii dificile, de urgenţă. Aceste şampoane sunt pe bază de pudră, absorb sebumul, ascunzând aspectul de păr gras, dar şi matifiază părul. Se vede diferenţa, pentru că părul e strălucitor atunci când e curat. Dar aşa, o dată, se poate aplica, pentru situaţii de criză, după cum am mai zis.”

Ce facem cu părul gras? Cum îl îngrijim?

„Depinde mult de cauză. Dacă oscilează între a se îngrăşa foarte mult într-o perioadă, apoi revine la normalitate, e posibil să fie o cauză hormonală şi atunci e mai greu de controlat. Ca să arate bine şi să ne simţim bine, trebuie spălat în fiecare zi. Există produse pentru utilizare zilnică, fără silicon şi fără parabeni. Folosim şi balsam, el este obligatoriu pentru lungime. Există şi măşti care acţionează împotriva căderii părului şi atunci sunt uşor astringente, sunt pe bază de eucalipt sau mentă şi degresează uşor la nivelul scapului. Eu le recomand doar pe acestea, sunt puţine măştile recomandate pentru părul gras.”

O altă problemă cu care eu mă confrunt este că mi se încurcă părul foarte repede şi am firul subţire şi nu ştiu exact ce instrumente să folosesc. Vorbim de perie din lemn, din plastic, pieptene cu dinţii rari?

„Nu îl pieptănați ud niciodată în viaţă voastră. Singura ocazie pe care o aveţi e atunci când aveți balsamul sau masca aplicată. Şi nici atunci cu vreun instrument, ci cu degetele.

Şi mai e ceva, nu e bine să îl clătim atât de mult, după ce folosim balsam. Dacă „scârţâie” în mâinile noastre, nu înseamnă că e mai curat. Cel mai indicat e ca atunci când îl simţim cremos, să îl lăsăm aşa cum e şi să nu mai insistăm cu clătitul. Pune problema aşa, e ca şi când te-ai da cu cremă pe faţă şi apoi mergi la baie şi te freci cu apă pe faţă până nu mai ai cremă.

Trebuie să lăsaţi balsamul să acţioneze. De obicei, timpul e de 4-5 minute, dar există şi de 10-15 minute.

Iar dacă vrei să îl pieptănaţi, uscați-l 80% şi abia apoi pieptănați, începând de la vârfuri, obligatoriu.

În ceea ce priveşte instrumentele, eu recomand o perie cu peri naturali, dar pot fi şi din silicon, dar fără bobiţele acelea din vârf. Alea rup părul, crede-mă, şi nu vrem să îl agresăm.

Ideal e să încercaţi să îl descurcaţi cât încă are balsamul pe el şi nu mai sunteţi nevoite să îl descurcaţi după.”

Perie pentru pieptănat

Perie pentru pieptănat

Perie pentru așezat

Perie pentru așezat

Dacă îţi cade părul mult, cum îţi dai seama de cauză?

„E normal să cadă părul, până la 100 de fire pe zi. Se întâmplă să ne cadă mai mult, dacă avem perioade mai stresante, mai agitate. Iarăşi, dacă se îngraşă, cade mai uşor. Dar dacă este proaspăt curăţat şi trecem mâna prin el şi rămânem cu fire de păr, atunci e o problemă. În situaţia asta, recomand vizita la un medic sau suplimente nutritive. E clar că ceva lipseşte din corpul nostru, iar părul este primul semn. Aici vorbim în principal de lipsa de zinc, de biotină. Uite, eu, când am perioade mai agitate, iau biotină. Am încercat şi eu cu tratamente de tot felul, dar tot prin nutritive am rezolvat.

Şampoanele nu rezolvă căderea părului. În cazul în care avem în familie cazuri de rude cărora le cade părul foarte mult, e ok să folosim tratamente specifice preventiv.”

La cât timp recomanzi să îl tundem?

„Media e de 2 luni. În special, celor care se coafează des. Cele care nu şi-l coafează des şi nu se despică vârfurile, îl tund când e nevoie. Vârfurile se despică şi se văd. Acele bobiţe albe pe care le vedem sunt nişte fisuri şi ele cedează la un moment dat, prin pieptănare, ne mai jucăm cu el, folosim placă. Dacă nu le tundem la timp, acele bobiţe albe apar şi mai sus pe fir şi atunci suntem nevoite să tundem mai mult din el.”

Că tot ai adus vorba de coafat şi folosirea multor produse de styling, cum îl putem proteja?

„Depinde de coafură. Dacă îl îndreptăm, e nevoie de hidratare, pe care o obţinem în timpul spălării, dacă avem grijă de asta. Fix înainte de îndreptare, folosim produse de protecţie termincă, fie că sunt sub formă de spray sau cremă. Şi iarăşi, folosim ulei, şi înainte, şi după îndreptare. Ar trebui să îl purtăm în geantă, la cât de des trebuie să îl folosim.”

Protejăm părul de soare?

„Da, există game speciale de vară, cu UV. Recomand şi uleiul de cocos. Se pune în palmă, se distribuie pe lungimea părului, apoi se masează puţin.”

Ce părere ai despre vopsit?

„O părere bună. Acum depinde cât exagerăm cu vopsitul. Nu poate să facă atât rău. Deşi produs chimic, e îmbogăţit cu tot felul de uleiuri. Se găsesc vopseluri pe bază de iaurt, pe bază de plante. Uneori poate să ajute, dacă avem părul tern. Pe lângă culoarea frumoasă, îi oferă un înveliş firului de păr, ajutând la textură şi strălucire.

Nu recomand o anumită vopsea, recomand doar mai multă atenţie. Şi e indicat să te sfătuieşti cu un specialist. Că dacă ne punem vopseaua de la magazinul din colţ şi o mai punem şi pe toată lungimea părului, ceea ce o greşeală, nu putem avea aşteptări mari. Dacă vrei să îl decolorezi, foloseşti un oxidant puternic şi, prin decolorare, scoţi pigmentul din păr. Dacă şi a doua oară când ne creşte rădăcina, venim cu acelaşi procedeu, ce mai poţi scoate dintr-un fir de păr deja decolorat? Şi atunci îl ardem. De fapt, el are nevoie de adăugare de pigment. De aceea, foloseşti o vopsea pentru rădăcină şi o altă vopsea pentru lungime. Sunt 2 procedee diferite, la rădăcină deschidem, scoatem pigment, iar pe lungime, deja decolorat, adăugăm pigment.”

Cât de mult ne afectează dieta părul?

„Păi cum mâncăm, aşa arată părul nostru. Şi apa e foarte importantă şi lipsa ei poate fi o cauză a căderii părului. Părul are şi el nevoie de câte ceva din ce mâncăm noi.”

Mască Kerastase

Mască Kerastase

 

 

Șampon Kerastase

Șampon Kerastase

 

Spray pentru volum Kerastase

Spray pentru volum Kerastase

 

Spray pentru volum

Spray pentru volum Bamboo

 

Mă puteți urmări și peFacebook,Instagram și Pinterest pentru mai multe poze, idei și informații. ❤

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights