Skip to main content

12540076_10208599652378738_670721029_nV-am povestit mai demult că am fost la SlimArt şi mi-am făcut nişte analize dermatologice. Am fost plăcut surprinsă să descopăr că Dana Bratu, dermatologul care m-a consultat, are un blog şi că este pasionată şi de make-up. Ne-am întins la poveşti şi aşa am ajuns să descoperim un vibe plăcut între noi. Am stabilit că trebuie neapărat să colaborăm pe zona de blogging şi iată-ne azi, dând startul unei serii de articole numită „Cristia întreabă, Dr. Dana Bratu răspunde”. Primul subiect dezbătut este tenul cuperozic pentru că au existat câteva întrebări de la cititoare.

Îmi doresc tare mult să îmi scrieţi despre problemele şi curiozităţile dermatologice pe care le aveţi şi să „profitaţi” de cunoştinţele şi disponibilitatea Danei de a ne răspunde la întrebări. Vă pup şi să vedem care-i treaba cu acest ten cuperozic!

 

C: Ce înseamnă tenul cuperozic?

D: Pielea cuperozică are tendinţa la roşeaţă şi, deseori, este uscată sau iritată. Eritemul (roşeaţa) poate avea caracter tranzitoriu, în momentul expunerii la frig sau căldură, când consumăm anumite alimente, la efort fizic sau poate deveni permanent în stadiile avansate ale cuperozei. Se observă cel mai frecvent la nivelul obrajilor, nasului sau bărbiei. De cele mai multe ori, cuperoza (rozaceea) apare la persoanele cu piele dechisă la culoare şi pe un teren moştenit genetic, cu fragilitate vasculară crescută.

C: Cum îngrijim un ten cuperozic? Spune-mi, te rog, pe etape și cu câteva recomandări de produse de îngrijire.

D: Tenul cuperozic necesită o îngrijire mai specială. În primul rând, ar trebui să efectuăm o vizită la medicul dermatolog pentru a confirma că vorbim de o rosacee şi a primi sfaturi individualizate, în funcţie de severitatea afecțiunii. Există multe boli de piele care imită rozaceea (acneea, dermatita seboreică, alte eczeme), de aceea este important să primim un diagnostic corect.

În ritualul de îngrijire a pielii vom începe întotdeaua cu demachierea. În locul loţiunilor astringente, pe bază de alcool, recomand utilizarea unor substanţe mai blânde, care să nu înlăture în totalitate stratul de sebum. Să ţinem cont de faptul că majoritatea persoanelor cu rozacee au tenul uscat şi trebuie să evităm deshidratarea suplimentară. De aceea, apele micelare reprezintă o soluţie foarte bună pentru înlăturarea machiajului. După demachiere, tenul va fi curăţat cu apă călduţă şi gel de spălare pentru ten sensibil (găsiţi numeroase dermatocosmetice dedicate curăţării uşoare a tenului cuperozic). Pe timpul nopţii, avem nevoie de o cremă de hidratare pe care vă sfătuiesc s-o achiziţionaţi doar la recomandarea medicului dermatolog, întrucât aceasta poate conţine substanţe „medicament”, precum metronidazolul.

Persoanele care suferă de roşeaţa permanentă, care nu cedează în niciun moment al zilei, pot folosi substanţe vasocontrictoare (care injustează vasele de sânge de la suprafaţa pielii, astfel încât se produce o albire a zonei pe care a fost aplicată crema).

C: Ce produse cosmetice și de make-up se recomandă pentru tenul cuperozic și ce trebuie evitat?

D: Prima grijă pe care trebuie s-o avem când ieşim din casă este protecţia solară a tenului. Tenul este sensibil iar expunerea la soare înrăutățește această condiţie.

Fiecare machiaj trebuie să înceapă prin folosirea unei baze (primer) atfel încât fondul de ten să se poată fixa mai uşor şi să confere nivelul de acoperire pe care ni-l dorim. Subtonurile de galben maschează roşeaţa, pe când cele rozalii o accentuează. În general, machiajul trebuie să fie cât mai lejer, fără prea multe farduri.

C: Cât de importantă este dieta și cum afecteaza tenul cuperozic?

D: Alimentaţia este importantă în managementul acestei afecțiuni cutanate. S-a demonstrat că alimentele fierbinţi sau picante pot declanşa un episod de „flush” cutanat, adică de înroşire bruscă a tenului. De asemenea, unele alimente sunt bogate în histamină, un compus ce şi-a dovedit rolul în inflamaţie. Tocmai de aceea, ar fi recomandat să evitaţi spanacul, brânza, oţetul. Orice schimbare bruscă de temperatură poate influenţa apariţia roşeţii, precum şi saunele sau băile fierbinţi care determină vasodilataţie cutanată. Nici expunerea la frig nu este de neglijat, aşa că aveţi grijă să folosiţi creme hidratante iarna, înainte să ieşiţi din casă, şi să acoperiţi pe cât posibil pielea.

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights