Skip to main content

12540076_10208599652378738_670721029_n

Subiectul acestui articol este dat de problema ridurilor fine. Ce ne facem atunci când descoperim că ridurile fine îşi fac apariţia, dar nu sunt atât de mari încât să aplicăm tratamente prea puternice? Există tehnici şi produse specifice şi pentru această etapă? Asta s-a întrebat o cititoare de-a mea şi am considerat că e o întrebare pertinentă şi pe care, probabil, o să mi-o pun şi eu în curând. Am apelat din nou la Dr. Dana Bratu, la experienţa şi cunoştinţele ei, şi hai să vedem în continuare ce ne-a povestit ea despre ridurile fine.

Întrebările sună cam în felul următor: Există o tipologie a ridurilor? Dacă da, care e aceea? Ce înseamnă ridurile uşoare şi de la ce vârstă încep să apară? Care sunt cele mai predispuse şi sensibile zone ale feţei când vine vorba de riduri? Cum putem preveni apariţia ridurilor? Şi dacă totuşi încep să apară, cum putem să le mai mediem? Ce produse cosmetice sunt recomandate pentru tinerele cu riduri fine?

ridurile fine

O dată cu înaintarea în vârstă, pielea suferă numeroase modificări caracterizate prin modificări de pigment (pete), riduri şi laxitate crescută. Severitatea acestora este determinată de terenul genetic al fiecărui individ, fototipul cutanat şi expunerea la factori externi precum fumatul. Cu toate acestea, după vârsta de 20 de ani, secreţia de sebum a pielii începe să scadă şi resimţim uscăciunea tenului. Deshidratarea accentuată determina apariţia primelor riduri fine în jurul ochilor şi a gurii.

Apariția și dezvoltarea ridurilor. Cum prevenim?

Ridurile fine apar din cauza incapacităţii pielii de a reţine apă în straturile sale, precum şi de subţierea neregulată a dermului, stratul vascularizat şi bogat în colagen al pielii. De multe ori, ridurile fine apar din cauza expunerii la soare şi a fumatului (ridurile fumătorilor se denumesc şi „Smoking lines” şi sunt localizare în jurul buzelor). Ridurile sunt iniţial dinamice sau de expresie şi se observă doar când contractăm muşchii faciali (când clipim, zâmbim etc). Dacă nu se intervine în acest moment cu măsuri de prevenţie sau tratament, ridurile statice devin dinamice şi nu se mai modifică o dată cu mişcarea musculaturii.

După vârsta de 30 de ani, nivelul de elastină şi colagen al pielii scade, astfel încât pielea îşi pierde din tonus şi volum. Majoritatea doamnelor se plâng de accentuarea cearcănelor. În jurul vârstei de 40 de ani, ridurile de expresie devin statice, permanente. În partea laterală şi externă a ochilor apar ridurile numite ”laba gâștii” şi sunt cauzate de contracţia muşchilor orbiculari; cele orizontale de la nivelul frunţii apar prin contracţia muşchiului frontal (momentul în care ridicăm sprâncenele), iar cele dintre sprâncene (zona glabelara) apar atunci când ne încruntăm, din cauza contracţiei muşchilor procerus şi corugator. Ridurile din jurul gurii, denumite şi „şanţuri nazolabiale”, se adâncesc.

Pentru a preveni apariţia ridurilor, trebuie să identificăm, în primul rând, tipul de ten. O vizită la dermatolog va depista eventualele probleme ale tenului şi va recomanda utilizarea doar a produselor cosmetice potrivite acestuia. Hidratarea adecvată, sportul, somnul suficient, folosirea de produse cu factor de protecţie solară vor oferi luminozitate şi vor menţine frumuseţea tenului. Recomand evitarea săpunurilor şi gelurilor care usucă pielea şi folosirea gelurilor de spălare blânde care să menţină PH-ul pielii. Dimineaţa, înainte de aplicarea cremei cu SPF, toată faţa trebuie hidratată cu o cremă prietenoasă cu tipul fiecăreia de ten. Seara, pe zonele „problematice” este bine să utilizăm întâi un ser concentrat anti-rid şi, abia după, o cremă hidratantă, mai grasă decât cea de dimineaţă, pe care să o întindem uniform pe faţă, gât şi decolteu.

Tratamente recomandate

Dacă s-au instalat ridurile, este necesară acţionarea rapidă la nivelul acestora, pentru a preveni adâncirea lor. Pentru vârsta de 20-30 de ani, recomand tratamente cât mai puţin invazive. Din păcate, cremele şi loțiunile existente pe piaţă nu pot pătrunde în derm pentru a stimula secreţia de colagen. Tehnologia modernă cu utilizarea oxigenului hiperbar numită şi „Intraceuticals” permite diseminarea moleculelor de acid hialuronic din fiole special concepute pentru a penetra stratul superficial al dermului şi asigură hidratarea completă pe parcursul a 24 de ore.

Pentru zona cearcănelor, frunte şi laba gâştii recomand mezoterapia şi terapia Vampir sau injectarea de plasmă bogată în trombocite care vor reduce ridurile fine, vor uniformiza culoarea pielii şi vor estompa cearcănele. Procedura este lipsită de reacţii adverse, întrucât folosim propriul ADN al pacientului. Ridurile adânci tip laba gâştii sau ridurile de pe frunte au indicaţie pentru injectare cu toxină botulinică cu rezultate vizibile după 10 zile şi cu remanenţă de până la 9 luni.

Pentru persoanele cu ten neuniform din cauza petelor pigmentare, cicatricilor postacneice, ridurilor, recomand tratamentul sublativ cu radiofrecvenţă fracţionată bipolară. Aceasta are efect minim pe epiderm (deci nu există risc de hiperpigmentare post-procedură, precum există la peelinguri chimice sau tratamente Laser), însă cu impact major asupra dermului, care începe să producă neocolagen şi să îngroaşe dermul, umplând cicatricile postacneice şi ridurile.

ridurile fine

Tipologia ridurilor. Sursa: http://www.naturalsmilesky.com

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights