Skip to main content

Scriu despre asta pentru că, peste două săptămâni, va fi a cincea oară când mă mut într-o casă nouă în ultimii 3 ani. Ai spune că e o corvoadă şi nervii vor fi întinşi la maximum, dar eu nu sunt de aceeaşi părere. Am simţit fiecare mutare ca fiind un nou început, o ocazie tocmai bună pentru a-mi pune ordine atât în lucruri, cât şi în viaţă. Iar mutarea de luna aceasta a venit la fix, deşi nu o plănuiesm neapărat, pentru că aveam nevoie să fac ordine, să donez, să arunc lucruri şi să fac planuri.

mutare

Voi începe prin a-ți expune o listă de necesare pentru ziua mutării.

  1. Cutii. 
  • eu mi-am cumpărat cutiile din Ikea. Se găsesc 2 la 20 lei, eu am avut nevoie de 4. Sunt la parter, la departamentul de, evident, cutii. Ai nevoie neapărat să le cari cu o maşină sau taxi, căci le iei desfăcute şi sunt destul de mari. Adio RATB sau metrou! Le recomand pentru că sunt încăpătoare şi rezistente (până la 30 kg.) şi bune la preţ.

2. Scotch și foarfecă

3. Post-it-uri

  • eu le-am folosit pentru a nota ce se află în fiecare cutie şi pentru a menţiona dacă există ceva fragil sau nu acolo, căci tatăl meu are nevoie de aceste informaţii atunci când le cară.

4. Hartie/ziare/reviste mai vechi

  • dacă eşti genul de persoană cu 123894657 de lumânări, 24355865 de vaze şi 5769403 de alte chestii care se sparg uşor, atunci e musai să le împachetezi pe fiecare în ceva de hârtie, pentru protecţie. Un pont pe care ţi-l dau este să urmăreşti zilele când vin tipii aia de la supermarketuri să lase revistele cu oferte şi lasă câte un teanc în fiecare scară. Ei bine, sunt şi revistele alea utile la ceva. ?

5. Saci menajeri (din ăia mari) 

  • eu am folosit o parte pentru deşeuri, tot soiul de hârtii de care nu mai aveam nevoie, cutii de la cosmetice şi altele asemenea, iar o parte pentru a pune hainele. La un scroll mai jos o să îţi spun succint şi cum m-am descurcat la sortarea hainelor.

6. Produse pentru curățenie

  • nu e cazul să argumentez de ce e frumos să laşi casa în ordine la plecarea ta. E un semn de respect faţă de tine şi faţă de proprietari.

7. Multă răbdare și cele mai bune prietene care să îți țină companie și cu care sa bei un pahar de vin. Eventual să te și ajute puțin, dacă tot sunt pe acolo. 

 

Bun, hai să vă povestesc în câteva cuvinte (sper!) despre întregul proces de împachetare şi triere.

Eu am început cu papetaria:

– am sortat cărţile citite şi cărţile necitite

– am sortat agendele preferate şi agendele + carneţelele pe care vreau să le dau prietenelor

– am ordondat actele şi le-am pus bine

– am făcut curăţenie pe birou şi l-am demontat pentru a fi transportat.

Am continuat cu obiectele de decor – tablouri, rame foto, lumânări, vaze și altele.

Apoi am trecut la cosmetice, unde încadrăm produse de îngrijire, make-up, igienă s.a.m.d. OH my God! Aici am avut 3 categorii: EXPIRATE, PĂSTRĂM, DĂM. Am făcut o cutie specială cu produsele pe care nu le-am folosit, dar încă sunt bune, prin urmare le dau cadou. Iar pe cele pe care le-am păstrat, le-am ordonat strategic după data de expirare, ca să le folosesc într-un mod smart şi să nu mă mai trezesc cu produse nefolosite şi gata de aruncat. Ai grijă! Pune în pungi separate ceea ce crezi că se poarte vărsa.

Cam pe acelaşi principiu am mers şi la haine. 2 SACI – DONĂM ŞI PĂSTRĂM. Nu este prima dată când aleg să donez o parte din hainele pe care nu le mai port. Este un proces greu pentru că mă ataşez de fiecare piesă vestimentară şi mi-e greu să le dau, însă ştiu că aşa e cel mai corect. Ce am zis mai sus se aplică şi în cazul accesoriilor şi bijuteriilor, numai că aici se donează direct către mama, pasionată şi îndrăgostită de bijuterii şi mereu fericită când mai decid să îi dau din ale mele.

Şi am ajuns la bucătărie, unde pentru mine lucrurile sunt foarte simple. Împachetez în hârtie colecţia imensă de căni (pahare nu am), cele 2 seturi de farfurii şi câteva castroane şi borcane din alea cute + tacâmurile. Apoi am espressor-ul, storcătorul de fructe şi cuptorul cu microunde. Cred că aş putea să supravieţuiesc fără bucătărie la un moment dat. ?

Tot ce am scris mai sus a durat la mine 3 zile. Şi nu îţi imagina că am făcut doar asta în acele zile. Nu! Doar am abordat totul cu relaxare, dar concentrare maximă, şi lucrurile au mers ca pe roate. E adevărat că dacă ai multă mobilă, posibil ca lucrurile să se complice puţin, dar cu o masă de toaletă, un birou şi o bibliotecă m-am descurcat lejer.

O să scriu un articol şi despre cum să te descurci în primele 3 zile într-o casă nouă, dar asta undeva prin toamnă. Vara aceasta mi-am propus să călătoresc, motiv pentru care îmi trimit lucrurile acasă la ai mei, urmând că în septembrie-octombrie să mă reîntorc la viaţa din Bucureşti. Which means job nou şi casă nouă.

Sper că vă este util articolul meu şi spor la împachetat!

One Comment

  • Teodora spune:

    Ultima mutare am facut-o acum 4 ani si mi-e groaza doar la ideea ca ar mai trebui sa fac asta o data. La impachetat m-am lalait destul de mult, dar despachetatul a trebuit sa il fac intr-o singura zi, concomitent cu curatenia in tot apartamentul. Am oboist doar scriind acum :))

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights