2017 Goals: Mai multă responsabilitate financiara

2017 Goals: Mai multă responsabilitate financiara

Eu sunt acel om care cumpără la impuls – ba că-i reducere, ba că-mi doream demult, ba că sunt în depresie – opusul ideei de responsabilitate financiara. Găsesc oricând motive pentru achiziţia unei noi piese vestimentare, unui nou ruj sau unui nou obiect de decor. Ca să înţelegeţi despre ce vorbesc, am adunat recent nu mai puţin de 8 cutii de bijuterii. Dar am umplut doar 4. Iar celelalte ocupă loc degeaba pe raft.

Ei bine, din 2017 am decis să cumpăr responsabil. Am decis să întorc spatele consumerismului specific zilelor în care trăim şi să îmi pun serios întrebarea dacă am nevoie de un lucru înainte să dau banii pe el.

Încercând să îmi prioritizez nevoile, am ajuns la concluzia că anul acesta vreau să investesc în călătorii. Apoi, am ajuns la concluzia că pot renunţa la multe chestiuni care mă costau bani: un covrig dimineaţă în loc de un mic dejun făcut acasă, coffee to go în loc de cafeaua de la espressorul de acasă şi tot aşa…

Bineînţeles că lucrurile astea nu le-am făcut singură, de capul meu, ci cu ajutorul unor tool-uri: aplicaţia Cash Control şi noul meu piggy bank de la Puşculiţa nouă.

Dar să îţi povestesc…

Uite cum arată prefaţa Cash Control:

responsabilitate financiara

La categoria Venituri înregistrezi toate veniturile pe care le ai lunar. Mai ales în viaţa de freelancer, când banii îţi vin din mai multe părţi şi nu ai mereu un salariu fix.

La categoria Cheltuieli înregistrezi lunar toate cheltuielile pe care le-ai văzut şi ai rapoarte lunare. În felul acesta, poţi face o analiză a cheltuielilor justificate sau nu din fiecare lună. Te duci pe ziua în curs din calendar, dai click şi ţi se deschide o fereastră mică, în care îţi poţi înregistra banii pe care i-ai cheltuit în ziua respectivă. Ai şi categorii aici: cumpărături (alimente, haine, altele), maşină (carburant, rate, service, asigurări), casă (chirie-rată, TV-internet, întreţinere, telefon, altele) şi timp liber (divertisment, restaurant, sport). De asemenea, poţi crea şi alte categorii, în funcţie de stilul tău de viaţă. Eu aş mai adăuga şi educaţie-cursuri.

La categoria de Facturi adaugi toate facturile lunare. Ai opţiunea de marca o factură ca fiind recurentă, situaţie în care aplicaţia ţi-o salvează şi afişează lunar, nefiind nevoie să o mai introduci tu manual.

Există chiar şi o categorie de Împrumuturi, în cazul în care ai împrumutat pe cineva cu bani şi viceversa, ca nu cumva să uiţi să îţi recuperezi banii sau îţi să plăteşti datoriile.

La final, primeşti rapoarte lunare cu cheltuieli, venituri, diferenţa dintre ele. În felul acesta, poţi să îţi faci un plan financiar avantajos.

Eu mi-am pus această aplicaţie în bara de marcaje şi intru zilnic pentru a-mi calcula şi planifica bugetele.

Acum, să vă povestesc puţin şi despre piggy bank-ul meu cu aspect vintage. L-am primit cadou de la Puşculiţa Nouă şi am de gând să strâng în ea banii pentru călătorii. Am decis să pun în fiecare zi cel puţin 10 ron. Mi-am notat pe bileţelul agăţat de ea data la care am început să pun bani şi care-i scopul. Mi-am setat ca data de deschidere a cutiei să fie sfârşitul lui august. Nu am nicio şansă să o desfac fără să o rup de tot, aşa că mă aştept să nu o deschid înainte de deadline.

O astfel de puşculiţă costă 35 ron şi o găsiţi aici, în mai multe variante de imprimeuri. O puteţi face chiar cadou, dacă aveţi prieteni cu mână largă.

responsabilitate financiara

Voi reuşiţi să vă ţineţi în frâu cheltuielile nejustificate? Dacă da, cuuuuum? Orice ajutor e binevenit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *