Tenul deshidratat cu tendinţă acneică – cum îl îngrijim?

Tenul deshidratat cu tendinţă acneică – cum îl îngrijim?

Hello there! Revin cu un nou articol din seria sfaturilor şi informaţiilor de natură dermatologică. Bineînţeles, o am din nou alături pe Dana, care ne-a povestit de data aceasta despre tenul deshidratat, dar cu tendinţă acneică. Cunosc multe persoane care au un astfel de ten şi pot spune din relatările lor, că e un ten destul de dificil, la nivel de îngrijire.

Tenul deshidratat

 

I: Care sunt caracteristicile unui astfel de tip de ten?

R: Acest tip de ten este o provocare pentru fiecare dermatolog şi se datorează faptului că majoritatea produselor antiacneice usucă pielea. Dacă tenul era deshidratat dinainte, aplicând creme “după ureche” nu facem decât să agravăm uscăciunea şi să dezechilibrăm pielea. Aceasta va trimite semnal către glandele sebacee să secrete sebum suplimentar pentru a hidrata tenul, însă cantitatea este insuficientă şi în loc de hidratare, va obstrucţiona porii şi va accentua acneea.

Acest tip de ten este mixt de obicei, cu piele care secretă sebum în zona T (frunte, nas) şi uscată pe pomeţi. Comedoanele şi pustulele nu apar însă numai în zonele grase, ci sunt diseminate şi pe pomeţi, gât sau torace (piept).

I: Cum îl putem îngriji corespunzător?

R: Echilibrul este cuvântul de bază. Hidratarea fără a bloca porii şi tratamentul coşurilor fără a usca pielea. Seara se folosesc cremele antiacneice prescrise, iar dimineaţă se completează cu hidratare, crema putând fi utilizată şi ca primer / baza de machiaj.

Este un mit că nu avem voie să ne machiem. Până la urmă, starea de bine şi lipsa complexelor ajută la aderenţa de tratament, ajută la încrederea în sine şi urmarea cu stricteţe a sfaturilor primite. Chiar şi aşa, nu orice fond de ten este bun, ci doar cele care sunt non-comedogenice şi nu blochează porii – informaţiile sunt trecute pe ambalajul lor.

I: Ce produse şi tratamente sunt recomandate?

R: Am menţionat anterior că nu recomand tratamentele “după ureche”. Aşa cum fiecare om este unic, aşa şi pielea noastră diferă, iar un tratament care a fost eficient la prietena cea mai bună, nu va avea acelaşi efect şi la noi. Consider că efortul financiar pentru achizionarea unor produse cosmetice ineficiente e mult mai mare decât 2-3 vizite la un medic dermatolog. Urmărirea evoluţiei este de maximă importanţă pentru că pielea se modifică în decursul tratamentului, aşa că dozele vor fi ajustate, anumite creme vor fi retrase, etc.

 

6 Replies to “Tenul deshidratat cu tendinţă acneică – cum îl îngrijim?”

  1. Am fost si eu recent la un control dermatologic pentru a vedea cum pot trata niste pete de pe fata. Am primit un tratament, dar rezultatul nu pot sa zic ca este spectaculos desi au trecut aproape 3 luni

  2. Imi place mult cum vorbeste domnisoara Dr. Dana Bratu si am citit si celelalte articole pe care le-ai publicat. Nu este usor sa facem diferenta intre un ten deshidratat cu tendinta acneica si unul gras cu aceeasi tendinta acneica, parerea mea. Vorbind din pucntul meu de vedere, ca posesoare a unui ten gras care o ia razna din cauza sebumului, am avut de multe ori perioade in care evitam sa mai pun altceva pe fata in afara de tratamentul Effaclar. Nu cred ca procedam corect, de aceea am reintrodus cremele hidratante. Sper sa vad ceva rezultate si sa ma reintorc la tenul meu lipsit de probleme cat mai curand.

  3. Sunt așa happy că am fost ferită de astfel de probleme ale tenului, dar articolul tău chiar e util. și eu am recomandat mereu o ședință la dermatolog în loc de tratament după ureche, chiar și în cazul unor probleme mai puțin severe decât acneea 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: