Skip to main content

Hey there again,

Dacă în anii trecuți, povesteam aici ce planuri am eu în anul ce urmează, acum vreau doar să îți dau un hint despre cum poți să îți organizezi mai bine gândurile în 2018.

E clar că toți vrem mai mult, fie că e job related, fie că e vorba depre relații sau despre noi înșine. Dar cum facem când e haos și nu mai reușim să ne ordonăm gândurile? Ne facem o hartă! Am mai povestit despre acest lucru anterior, în niște articole despre organizare & co, dar vreau sa dezvolt mai mult de data aceasta.

Conceptul de mind mapping a fost dezvoltat de Tony Buzan, psiholog britanic, și ajută în memorare și învățare, în brainstorming-uri, visual thinking sau chiar rezolvarea de probleme. Bineînțeles că mai târziu, au fost mulți alții care au teoretizat acest concept. *Dacă vrei întreaga istorie, Wikipedia chiar stă bine la acest capitol, de la cercetări până la comparații cu alte tehnici. Dă un search!

Eu azi îți voi povesti cum te ajută să scoți mai ușor informațiile din capul tău și să le organizezi, astfel încât să te eliberezi și să te asiguri că nu ai omis nimic. Poate fi oricând actualizată sau modificată, poate fi minimalistă sau foarte creativă. Totul ține de imaginația sau de nevoile tale.

Pleacă de la conceptul de note-taking și este, practic, o evoluție a to do list-ului sau, dacă vrei, e următorul nivel. Aici nu vorbim despre un to do list zilnic, ci de un nivel mai complex, de next level. Faci un mind mapp pentru un proiect, pentru un an, pentru 3 ani, pentru o viață.

Orice astfel de hartă a minții are cam aceeași structură de bază, dar care poate fi oricând îmbunătățită. The main idea e în centru, iar apoi, cu linii, simboluri, culori, imagini, spargi ideea principală în acțiuni mai mici, puse pe categorii, care să te ajute să vezi the big picture sau cât de complicat poate fi sau nu.

Poți privi harta minții fix ca o hartă a unui oraș –  ideea principală e centrul orașului, străzile mari sunt categoriile de acțiuni, iar străzile micuțe ce se leaga de cele mari sunt acțiunile ce trebuie întreprinse. Imaginile sau formele în plus sunt doar pentru a ajuta la conceptualizare.

Partea foarte cool este că dacă nu reușești să te organizezi azi, de exemplu, poți oricând doar să arunci ideile pe măsură ce îți vin și să le organizezi later, când ai mai multă energie sau mai mult timp la dispoziție.

Evident, o poți face manual, dacă ești talentat la desen. Recomandat este să faci cu creionul, îți garantez că vei mai șterge și nota peste. Iar cum eu sunt total stângace când vine vorba de desenat, am căutat software-uri gratuite online, care să mă ajute să fac cea mai creativă și utilă hartă.

În top se află Canva, bineînțeles. Și mai jos sunt câteva exemple foarte creative de hărți:

mind mapp

mind mapp

mind mapp

mind mapp

 

Așadar, dacă rezumăm puțin, cele 5 elemente esențiale ale unui mind mapp sunt:

  • ideea/subiectul principal, poziționat în centru.
  • categoriile de acțiuni ce trebuie întreprinse, reies ca niște ramuri din subiectul principal.
  • aceste categorii trebuie să fie scurte și concise.
  • acțiunile propriu-zise reies din categoriile de acțiuni, ca niște rămurele.
  • la final, totul va fi conectat și vei avea o privire de ansamblu.

Cum să începi, efectiv, să schițezi un mind mapp al anului 2018?

  • întâi, gândește-te bine ce ți-ai dori să faci anul acesta cu viața ta. Gândește etapizat – job, familie, relație, fun, dezvoltare personală etc.
  • ia-le pe rând, pune ideea principală în mijloc și începe să construiești în jurul ei. Poți să aloci fiecărui aspect din viața ta o zi separată.
  • folosește propoziții scurte și concise.
  • adaugă imagini, vizualizarea planurilor ne ajută foarte mult.
  • încearcă să spargi totul în acțiuni cât mai mici.

Eu îmi rezerv această zi pentru a-mi seta niște obiective mari, pe care apoi să le dezvolt pe parcursul zilelor ce urmează. Nu mă grăbesc, e important ca rezultatul să mă ajute să mă organizez, să scap de anxietatea că nu reușesc să îmi ating obiectivele și să îmi văd 2018 în fața ochilor, așa cum aș vrea eu să arate.

Mult spor vă doresc!

Verified by MonsterInsights