Skip to main content

Howdy,

Dacă nu știai asta despre mine (deși o afirm cât se poate de des), sunt o băutoare înrăită de cafea. Beau cafea pentru energie, de plictiseală, de fericire, de supărare, de orice. Uneori neagră și tare, alteori cu lapte și dulce, câteodata cu diferite arome.

Însă, de-a lungul timpului, am făcut și câteva descoperiri, care s-ar traduce, practic, în informații cheie pe care orice fan al cafelei ar trebui să le știe. Așa că m-am gândit să le adun aici pe blog, în timp ce, evident, beau un cappuccino de la Viva Cafe. Let’s get started!

cafea

Light Roast VS Dark Roast

Vom începe cu nivelul de prăjire. Dacă optezi pentru light roast, atunci te vei bucura de o aromă dulce, puțin florală. Acest tip de prăjire scoate la iveală caracteristicile bobului de cafea. Dacă optezi pentru dark roast, vei testa o aromă dulce-amăruie. Aici, bobul de cafea este prăjit pentru o perioadă mai lungă de timp și la temperaturi mult mai ridicate, ceea ce oferă cafelei în sine o complexitate aparte. Nu este neapărat o cafea mai tare ca intensitate, ci cu un gust puternic.

cafea

Arabica VS Robusta

Sunt convinsă că ai auzit foarte des termenii de mai sus, dar nu i-ai luat, realmente, în calcul atunci când ai ales o cafea. Vorbim despre două specii diferite de cafea, cu diferențe evidente. Robusta are culturi în Africa și Indonezia și este mai ieftină, în timp ce Arabica se găsesște în America Latină și este mai scumpă.

70% din cafeaua făcută pe tot globul este Arabica, în timp ce doar 30% este Robusta. Robusta, însă, are de două ori mai multe cafeină decât Arabica. Dacă vrei o cafea tare ca intensitate, then go for Robusta. Arabica are un gust foarte fin și dulce, în timp ce Robusta are un gust mult mai puternic și dur.

cafea

Cafea la filtru VS Espresso

Aici mi se pare ca există o luptă foarte interesantă între oamenii care beau cafeaua făcută la filtru și cei care o beau făcută la diferitele aparate. Diferența vizibilă este acea cremă/spumă pe care o vedeam deasupra în cazul cafelei la aparat, ceea ce o face mai instagrammabilă, însă discutăm și despre diferențele de gust și tehnică.

Espresso se realizează prin presarea puternică a cafelei cu apă fierbinte, ceea ce îi conferă acea spumă deasupra. De asemenea, este și mult mai tare ca intensitate și gust.

Cafeaua la filtru se bazează efectiv pe picurarea apei fierbinte peste cafea. Amestecul de apă și cafea trece printr-un filtru și putem să ne bucurăm de faptul că am scăpat de zaț. Nu este, însă, la fel de tare ca espresso, dar vom avea tendința să bem mai multă.

cafea

Caffe Late VS Cappuccino

I’m more of a cappuccino girl, I have to admit. Dar dacă ar fi să le discutăm, sunt câteva mici diferențe. Un late are mai multă spumă deasupra, în timp ce cappuccino are mai puțină. Paradoxul este că, în definitiv, cappuccino are mai mult lapte decât late-ul.

Rețeta clasică pentru Caffee Late presupune 30 ml spumă de lapte + 180 ml lapte + 30 ml espresso.

Rețeta clasică pentru Cappuccino presupune 60 ml spumă de lapte + 90 ml de lapte + 30 ml espresso

Caffe Late VS Cafe au lait

Numele ne-ar putea induce în eroare, însă aici vorbim despre două tipuri diferite de cafea. Caffee Late este un espresso la bază, peste care se adaugă spuma de lapte. Cafe au lait este o cafea de tipul celei făcută la filtru, peste care se adaugă spumă de lapte. Cu alte cuvinte, este mult mai slabă ca intensitate decât caffee late.

cafea

Pentru o primă lecție despre cafea, eu zic că ne-am însușit câteva informații interesante. Și pretty please, no more expresso. Este espresso all day long. Thank you!

 

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights