Skip to main content

Hey there, girl,

Let me tell you something. Nu ai nevoie de un dressing, pentru a avea spațiu sau hainele organizate. De fapt, ai nevoie doar de timp și răbdare pentru a-ți însuși niște principii foarte simple.

Am auzit de nenumărate ori anumite scenarii și le-am trăit și eu – să nu îmi pot încropi o ținută dimineața, să nu găsesc o anumită piesă vestimentară, să am senzația că am multe haine, dar nu îmi mai place nimic. Și lista continuă.

Astfel, am decis astăzi că e momentul să abordez acest subiect, din lecțiile învățate de mine de-a lungul timpului.  Hai să le numim cele 11 principii ale unui șifonier organizat.

șifonier organizat

  1. Deosebim hainele ce pot fi împachetate de cele pe care trebuie să le punem pe umeraș. Orice material care nu se șifonează, va intra la împachetat. Orice material sensibil și greu de călcat, se așază pe umerașe.
  • În principiu, jeanși, pulovere, hanorace și tricouri sport se împachetează. Fustele, cămășile, bluzele și jachetele stau pe umerașe.
  • În ceea ce privește umerașele, cele mai bune sunt cele de lemn (în plus, e și o investiție pe termen lung, pentru că sunt și foarte rezistente) sau cele căptușite cu material.
  • Pe umerașe, încearcă să le așezi pe tipuri de haine. Adică, hainele de birou în stânga, rochiile cu paiete în dreapta. Nu le amesteca pentru că o să fie haos.

șifonier organizat 2. Organizăm hainele în funcție de sezon. Niciodată nu păstrăm vara hainele de iarnă. De ce ai vrea să aglomerezi șifonierul cu haine de care nu te vei atinge un sezon întreg?

Astfel, cumperi cutii de la Ikea, rulezi hainele și le așezi în ele (nu trebuie neapărat să fie cutii de la Ikea, poti utiliza, de exemplu, și geamantane mai vechi, pe care nu le mai folosești). Recomand să rulezi hainele, pentru a te asigura că nu rămân urme de la împachetat și, de asemenea, economisești spațiu. În funcție de locul unde le vei depozita, îți recomand să pui și pastile de naftalină, se găsesc parfumate în orice supermarket. De asemenea, e indicat să le pui într-un loc ferit de umiditate sau diferite mirosuri, adică departe de bucătărie sau vreo debara obscură.

 

3. Folosește ușile de la șifonier pentru agăța diferite suporturi: de eșarfe, de cravate, de curele ș.a.m.d. Economisești extraordinar de mult spațiu și nu le mai rătăcești.

șifonier organizat

4. Folosește sertarele pentru lenjeria intimă, însă îți recomand fie să îți cumperi organizatoare (găsești în Jumbo la prețuri foarte bune), fie să ți le creezi singură, astfel încât să existe și acolo o ordine: dresuri, sutiene, lenjerie de vară, lenjerie de iarnă, lenjerie modelatoare și chiar pe culori. Nu uia să le împachetezi, pentru a economisi spațiu.

5. Partea de jos a șifonierului poate fi folosită cu succes pentru încălțăminte. Personal, am o problema cu cutiile de la pantofi pentru că sunt de diferite mărimi și culori (OCD much) și nu le pot așeza într-o ordine. Astfel, Jumbo este sfânt, găsești acolo cutii transparente, din plastic, de diferite mărimi, pentru depozitarea încălțămintei. Aceasta va fi întotdeauna așezată jos, în șifonier, și le vei putea vedea lejer, astfel încât să ți le poți alege când ai nevoie.

Păstrează afară ce porți foarte des și lasă în șifonier încălțămintea pe care o iei ocazioal sau sezonier. Nu pune niciodată încălțămintea murdară în șifonier. De preferat este chiar să aplici un produs de îngrijire, în funcție de materialul încălțămintei.

6. [extra, nu obligatoriu] Undeva într-o debara, păstrează o cutie pentru donații. Astfel, când îți dai seama că o piesă vestimentară nu îți mai place sau nu se mai potrivește conformației tale, o depozitezi în acea cutie, iar o data pe an poți face o donație. Vezi că am scris un articol despre treaba asta aici.

7. De asemenea, poți împacheta/agăța pe umerașe în funcție de culori. Dacă ești ca mine și ai haine albe, gri, negre și câteva colorate, recomand din toata inima să le organizezi așa.

8. Eu am păstrat un raft pentru hainele pe care le iau de la uscat și necesită a fi călcate. Nu le amestec cu celelalte haine, pentru că mă vor induce în eroare atunci când îmi aleg ce să port. Astfel, îmi setez o zi în care doar calc și le așez corespunzător (de obicei, în weekend sau când sunt stresată și vreau să mă relaxez).

9. Nu amesteca lenjeriile de pat & prosoapele cu hainele. Nu sunt din aceeași poveste și ocupă spațiu inutil. Din punctul meu de vedere, prosoapele și lenjeria de pat ar trebui să stea în lada sau sertarele patului, fie la baie. Am întâlnit persoane care își ocupau un întreg raft din șifonier cu acestea.

10. Unde punem gențile? În funcție de structura șifonierului tău, le poți așeza pe raftul de deasupra încăltămintei sau deasupra secțiunii cu umerașe. Dacă nu ai nici una, nici alta, atunci le poți așeza în afara șifonierului. Îți las mai jos mai multe variante de depozitare.

șifonier organizat

11. [extra again] Dacă ai mai multe sertare și îți rămâne unul nefolosit, no worries. Este ideal pentru accesorii și bijuterii. Iată, așa scapi și de suporturi și cutiuțe în care le păstrai, probabil. Ai nevoie de un organizator pentru sertar și ți le poți așeza. Uite despre ce vorbesc.

Și, un aspect la fel de important, just stick to it. Degeaba îl organizezi acum, dacă într-o săptămână, e deja haos.

Astfel, când ajungi acasă, așază-le pe toate exact acolo unde știi că le este locul. Nu pe scaun, nu pe canapea, ci la locul lor.

 

Mi-ar plăcea să văd niște șifoniere organizate pe aici, așa că aștept fotografii, dacă ai. De asemenea, dacă ai un secret care ți-a ușurat considerabil viața, completează-l în comentarii și ajută-ne să avem o viață cât mai organizată.

 

Kisses & Hugs

One Comment

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights