Skip to main content

Am simțit nevoia de ceea ce se numește minimalism încă de câțiva ani încoace, dar nu știam exact ce înseamnă, de unde încep, dacă se termină vreodată sau e un proces continuu. Am aflat în urmă cu puțină vreme că se numește minimalism și este vorba despre arta de a trăi simplu. Este despre a deține mai puțin, dar mai semnificativ. Este despre calitate, nu cantitate. Este despre cum economia și cumpătarea îmunătățesc calitatea vieții.

Iar dacă ar fi să luăm sensul propriu al cuvântului, acesta ar însemna orice formă de artă redusă la părțile fundamentale. Putem vorbi deopotrivă despre scrieri sau piese de teatru sau Ikebana. Pentru că nu întotdeauna este despre abundență și opulență, ci despre „mai puțin înseamnă mai mult”.

Minimalismul poate fi mindset, stil vestimentar, casa ta, felul în care te raportezi la oameni. Minimalismul este felul în care alegi să îți trăiești viața.

Minimalismul se opune consumerismului, cantității, opulenței. Minimalismul reprezintă autenticitate, exigență și altruism.

Cum am ajuns să mă gândesc la asta? Mi-au venit în cap niște întrebări care au refuzat să plece până nu găsesc răspunsurile. De ce îmi complic singură existența? Ce anume din viața mea merită efortul și ce nu? Când și cum mă simt cel mai fericită? E mai important să am sau să simt? Cu alte cuvinte, e important să îmi cântăresc deciziile în bani și cât mai multe obiecte sau în liniște interioară și frumusețea simplității?

Cum reușești să aplici legile simplității în viața ta? Well, nu e ușor și eu sunt abia la început. Încă există frustrări, dorințe, acțiuni iraționale etc. Sunt 3 elemente cheie: disciplina, pe care ți-o antrenezi în timp, claritatea, care apare pe măsură ce înaintezi în arta de a trăi simplu și voința, care e primul pas spre cele două de dinainte.

Care sunt lecțiile pe care încerc să mi le repet constant?

Deciziile care înainte îmi dădeau bătăi de cap devin mult mai simple și intuitive, pentru că știu cum ar trebui să arate viața mea și elimin orice nu se aliniază la ea.

Falsele valori și presiunea din exterior capătă alte valențe, odată ce înțelegi simplitatea vieții.

Devine mult mai ușor să mă concentrez pe ceea ce contează, într-o lume în care atenția îmi sare de la un lucru la celălalt cu viteza luminii.

Învăț să fac alegeri exigente, nu din aroganță, ci din atenția la ceea ce înseamnă calitatea vieții. Ambalajele și etichetele încep să conteze mai puțin, pentru că învăț ce îți place cu adevărat și ce mi se potrivește.

Simțurile și intuiția devin piloni importanți în deciziile mele.

Continui să am și să îmi dorești anumite obiecte, dar acestea vor fi utile și plăcute. Nu voi mai deține „așa-și-așa”, ci „perfect pentru mine”.

Viața se întâmplă azi. Nu ieri, nu mâine. Iar dincolo de timp, contează calitatea clipei. Învăț că trebuie să faci tot ce pot pentru ca momentul prezent să fie trăit la cel mai mare potențial. De asemenea, fiecare clipă petrecută acum mă va pregăti pentru clipa de după. Totul are efect cumulativ.

Aștept câteva ore într-o sală de așteptare? Asta nu e problemă. Înveț să îmi explorezi gândurile în timpul pe care, în mod normal, l-aș considera mort. 

Un mindset minimalist face referire și la ceea ce am povestit într-un articol anterior: singletasking. Învăț să mă implic 100% în orice acțiune pe care o întrerprind. Oricât de neînsemnată ar părea acea activitate, exersez implicarea totală.

Pentru a trăi mai ușor și a mă bucura de prezent, mă ajută să fiu pregătită pentru a doua zi. Gândește-te că anume îți dă bătăi de cap dimineața, inainte să pleci la birou sau la școală. Poate e ținuta pe care trebuie să o alegi, poate e micul dejun s.a.m.d. Dacă îți vei pregăti toate cele necesare de seara, somnul va fi mai lin, iar dimineața mai liniștită. Astfel, începi ziua senin și te poți bucura de primele ore ale noii tale zile fără stres.

Încerc pe cât posibil să văd valoarea oricărui lucru, să nu risipesc și să repar, în loc să arunc.

Nu mai asociez identitatea cu posesia.

Bineînțeles, îmi permit pasiuni, colecții sau guilty pleasures câteodata, dar numai dacă aduc plus valore vieții mele.

 

Însă, așa cum spuneam mai sus, minimalismul poate fi analizat și însușit în cele mai concrete aspecte ale vieții, așa că săptămâna viitoare, voi aborda minimalismul ca home design. De ce avem nevoie într-o casă, care sunt principiile care ar putea transforma locul în care stăm într-o oază de inspirație și cum tratăm propria locuință sunt câteva dintre punctele cheie de discuție. See ya soon!

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights