De ce să reciclezi becul ars din bucătărie?

De ce să reciclezi becul ars din bucătărie?

Totul poate fi reciclat. Asta învăț în fiecare zi – noi metode de a recicla și de a reutiliza obiecte pe care, până ieri, le aruncam la coșul de gunoi fără nicio remușcare. Mă bucur extrem de tare când descopăr oameni și ONG-uri care vin cu soluții, care, în esență, sunt simple. În definitiv, totul ține de educație și determinare.

Săptămâna aceasta am aflat despre Recolamp, asociație non-profit, care se ocupă cu colectarea și reciclarea deșeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate, la standarde europene, în condiții de maximă siguranță. În cuvinte mai puțin pompoase, becurile noastre de toate zilele. Le tot schimbăm și aruncăm la coșul de gunoi, mai apoi ajungând la marile gropi de gunoi. O acțiune adânc înrădăcinată în obiceiurile noastre, dar atât de dăunătoate mediului.

 

De ce sunt echipamentele de iluminat atât de rele?

Ele conțin gaze rare și metale grele, care sunt dăunătoare mediului, dar care pot fi reutilizate. Într-un bec coexistă, în medie, 88% sticlă (reciclabilă), 3% praf fluorescent (care trebuie eliminat controlat), 0,005% mercur (utilizat în industria mercurului, care care poate fi toxic, dacă nu e stocat corespunzător), 4% plastic (utilizat în industria plasticului) și 5% metal (utilizat în industria metalurgică). Toate cele menționate pot fi recuperate și utilizate ca materii prime, numai dacă sunt colectate în mod corect.

Care este procesul de colectare?

Primul pas este colectarea selectivă, în punctele special amenajate. Ele sunt ridicate și transportate către fabrica specializată în reciclarea echipamentelor de iluminat, conform condițiilor prin care populația nu este afectată, nici mediul înconjurător. Toate etapele sunt asigurate de Recolamp. Noi nu trebuie decât să ducem becurile arse în locurile potrivite. Pe site-ul lor sunt mai multe detalii despre tot procesul, dacă ești interesat să vezi citești mai mult.

Unde să duci becurile arse?

Se găsesc o mulțime de puncte de reciclare în marile supermarketuri. Ele arată ca în imaginea de mai jos. Poți, de asemenea, să le scrii celor de la Recolamp și să le ceri mai multe detalii. Poți să pui în debara o cutie, unde să le aduni de-a lungul timpului, iar la final să le  trimiți către reciclare. Știu că, la prima vedere, pare că un bec aruncat la coș odată la câteva luni nu are cum să facă atât de mult rău. Dar înmulțește, te rog, 1 bec x câte locuințe sunt în România. S-ar putea să obții un număr considerabil și îngrijorător. Un pas mic din partea fiecăruia dintre noi este ceea ce poate face diferența și sustine demersurile deja luate de alți oameni implicați și doritori să ne transforme țara într-un spațiu mai agreabil.

Cum alegi un bec din mulțimea de oferte din supermarket?

reciclare
De asemenea, mai multe detalii poți găsi în broșura Recolamp. Click pe imagine!

 

Cum arată traseul unui becului din bucătăria ta până la centrul de reciclare?

Păi a testat Lucian Mândruță și a urmărit toată experiența în video-ul de mai jos:

 

Reciclare plăcută, zic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *