Skip to main content

Nu am apucat să îți povestesc despre Ladies, Wine and Design, dar ce pot să spun for sure deocamdată este că mi-a deschis calea către un grup de femei creative și fooooarte nice. Mi-am propus să vorbesc cu cât mai multe dintre ele despre creativitate, productivitate, inspirație, freelancing și altele asemenea. Pe sistemul dar din dar se face rai, așa mai adun și eu informații, inspirație și povești frumoase de spus lumii.

Prima gagică mișto este Andra Badea, inițiatoarea brand-ului cuteOshenii, ilustrator freelancer acum, Art Director la bază. Ne spune cum își creează personajele atipice, cum se organizează, cum arată o zi din viața ei și care sunt proiectele ei favorite. S

Interviul se servește cu o cană de cafea fierbinte și ritmuri fantasy pe fundal, clar!

 

Cine este Andra atunci când nu face cuteOshenii? Spune-ne despre tine, cine ești și ce ai făcut până acum.

Andra care nu face cuteOshenii călătorește cât de des poate, face liste peste liste de plăcere, vorbește mult și râde tare, îndeplinește toate dorințele pisicii, învață să joace tenis și alte mici bucurii.

Am terminat Facultatea de Filosofie și SNSPA-ul cu specializarea pe Publicitate și am lucrat ca Art Director 9 ani în diferite agenții de publicitate. De vreo 6 ani fac și ilustrație mai profi și mai consecvent, mulți ani în paralel cu jobul, iar de 1 an jumate sunt freelancer și fac 90% ilustrație.

 

De ce ilustrație? Care este sursa? Când ți-ai dat seama că te-ai îndrăgostit de asta?

Cum e acel citat? „Viața e ceea ce ni se întâmplă în timp ce suntem ocupați cu alte planuri.”

Că toate lucrurile din viața mea și pasiunea/preocuparea pentru ilustrație a început timid și precaut – exciting i know :)) Am început să învăț și să mă bucur de desen în primul an de facultate, am făcut câțiva ani cursuri particulare care să mă ajute să pun bazele și apoi ușor-ușor am început mici proiecte pentru expoziții sau clienți. Mult timp nu am știut unde va duce și cât va ocupa din viața mea.

Dar acum nu-mi mai pot închipui că aș face altceva.

 

De la ce vine numele Cuteoshenii?

Vine de la cute (eng. „Drăgălaș”). Toate ilustrațiile mele au această componentă, dar îmi place să ajung la o drăgălășenie atipică, uneori voit exagerată sau ușor stranie. Știi genul ăla de cățel care e cumva urât sau ciudat, dar e atât de urât încât e drăguț ? :)) Îmi plac lucrurile de genul ăsta, personajele excentrice, și pe hârtie, și în realitate.

 

Cui te adresezi? Cum crezi că este persoana care îți simte și apreciază arta?

Sigur are simțul umorului și o dorință de a rămâne în contact cu copilul interior.

Ilustrațiile mele nu sunt și probabil nu vor fi niciodată o chestiune de status social și pentru mine asta e ok. Vreau să fie o legătură emoțională, să-ți ofere un gând bun sau un zâmbet când ai mai multă nevoie, să-ți spună o poveste indiferent de ce vârstă ai, ce job, unde locuiești etc.

 

Ce înseamnă creativitatea pentru tine? Care ar fi definiția potrivită, din punctul tău de vedere?

Pentru mine cred că e foarte legată de autenticitate. Da, normal că vorbim de inspirație, de influențe știute sau neștiute, de imaginație personală sau colectivă. Nu suntem imuni și nu cred că e cazul să pretindem reinventarea roții. Dar poți pune mereu o bucățică autentică din tine, un filtru propriu, o interpretare subiectivă, o emoție sau o amintire pe care doar tu ai trăit-o. Și atunci poți spune că ai creat ceva nou, ceva ce doar tu poți să creezi.

 

Cartea preferată, melodia preferată, țară preferată.

Nu prea sunt genul care să aibă un singur lucru preferat, îmi plac multe cărți/melodii/locuri etc. din motive diferite

Pot să-ți spun că muzică nu ascult așa de des și n-am fost niciodată foarte implicată în domeniul ăsta. Ca genuri ascult și Beatles, și Florence and the Machine, și Dresden Dolls în funcție de mood.

La cărți am preferate și de la Stephen King, și de la Saramago sau Palahniuk.

Iar când vine vorba de călătorii, clar trag spre Spania, Grecia, Italia și, dacă se poate, insule. Tot ce e cu apă, căldură, culoare.

Cum arată spațiul tău de lucru? Zi-mi 3 elemente specifice spațiului tău de lucru.

E mereu un pic haos :)) deși sunt în general o persoană organizată, când lucrez/pictez zici că a trecut o mică tornadă. Pisica mea, Oli, e mereu acolo să încurce…ăăă..adică să ajute. Și am pe birou o casetă luminoasă pe care scrie “cuteOshenii Studio”, felul meu de a-mi aminti că nu contează de unde lucrezi, dacă ești acasă sau într-un garaj sau pe o plajă.

Care e cea mai grea etapă în procesul tău de creație?

Aș vrea să zic că generatul de idei, dar sincer partea finală de detalii e cea mai grea :))

Asta pentru că partea de brainstorming e challenging – îmi place, la fel și schițele sau începtul unei ilustrații, când totul se conturează.

Când ajung la detalii, însă, ori îmi pierd răbdarea pentru că deja știu unde vreau să ajung și mi se pare că durează prea mult ori am dubii dacă îmi place, unde și când să mă opresc etc.

 

Cum arată o zi din viața ta?

Mă trezesc la 7, până la 9 e timp liber de luat micul dejun cu prietenul meu, jucat cu pisica, pierdut vremea pe net. De pe la 9 îmi încep ziua de lucru, de obicei scriind într-un planner ce am de făcut. Uneori sunt prea optimistă la partea asta și ajung, de fapt, să fac cam jumătate, dar e ok, important e să te ții de treabă. Dimineața sunt mai bună la partea administrativă – mailuri, contracte, interviuri 🙂 La prânz fac pauză, îmi gătesc, mă uit la un episod, mă relaxez un pic. În partea a doua a zilei sunt mai creativă și, de obicei, atunci fac muncă de ilustrație propriu-zisă, brainstorming, schițe etc. Mă opresc pe la 7 seara.

Asta, bineînțeles, este o zi ideală care uneori se întâmplă. Dar există și zile în care procrastinez complet până după prânz sau zile în care sunt plecată jumătate din zi pentru întâlniri și treburi organizatorice

Sunt și zile în care îmi iau munca la o prietenă sau la o cafea sau în parc.

Partea care îmi place la freelancing e că zilele nu trebuie să semene între ele decât dacă asta vrei 🙂

 

Care e primul gând cu care te-ai trezit în această dimineață?

Că am patru proiecte în același timp și „oare să mă panichez ?”. Nu m-am panicat, dar nici nu m-am mai ridicat de pe scaun până seara. :))

 

Care este ilustrația preferată? Când spun preferată, mă refer la cea care îți face pielea de găină dacă povestești despre ea.

Sunt multe care îmi plac din motive diferite, de la poveste la rezultatul vizual.

Dar seria de Inner Demons vorbește cel mai mult despre mine și, cred eu, puțin despre fiecare din noi. Când am gândit cele patru personaje (o mică parte din totalul demonilor interiori care există) a trebuit să fac eu pace cu ei, în primul rând și apoi să am curajul să le arăt și altora cum îi văd eu și ce relație am cu ei. Vulnerabilitatea asta îmi face pielea de găină. 🙂

Care este cea mai frumoasă poveste pe care a trebuit să o transformi în culori și forme?

Povestea lui Dințica în Regatul Zânei Merciluța a fost o experiență foarte mișto din toate punctele de vedere. A fost și o provocare să creez personaje haioase și diverse din dinți, tartru și carii :))

Nu cred că mai e „un mister ” că îmi place să creez personaje și cu cât sunt mai neobișnuite, mai abstracte sau greu de reprezentat cu atât îmi place proiectul mai mult. E și multă libertate, dar și multă responsabilitate pentru un ilustrator.

 

Cea mai mare realizare de până acum?

O expoziție de grup în Londra, la Adidas Originals store, care tocmai a apărut între momentul în care mi-ai dat întrebările și momentul în care scriu aceste rânduri.

A fost o veste minunată, am dansat singură în casă când am citit mailul. :))

 

Dacă ți-ai tatua o propoziție, care ar fi aceea?

“Sometimes I believe as many as six impossible things before breakfast” Alice in Wonderland.

 

Cum e să fii freelancer? Cum combați procrastinarea și cum devii productivă?

Freelancingul îți dă clar mult mai multă flexibilitate și libertate, ceea ce e și un lucru bun și o provocare. Uneori faci pe șefu’ cu tine încercând să te convingi să treci la treabă, și „angajatul” te sfidează complet pentru că poate.

Pentru că vin după mulți ani de lucru în agenții de publicitate, m-am formatat să fiu mai productivă când există presiune, structură, deadlines etc. Așa că încerc să mă „păcălesc” și să creez această presiune, să stabilesc deadlines intermediare cu clientul, să-mi impun o structură, să fac collabs în loc de proiecte personale individuale etc.

 

Care crezi că e next level pentru tine?

Ce mi-aș dori este să încep să lucrez internațional, e clar mai greu, concurența mai mare, dar cred că și oportunitățile de creștere și învățare sunt direct proporționale.

 

Întrebări fulger

 

ceai sau cafea?

cafea

primăvară sau toamnă?

primăvară

photo sau video?

photo

dimineață sau seară?

dimineață

impresie sau expresie?

impresie

agendă sau aplicație mobiă?

agendă

introvert sau extrovert?

extrovert

 

 

Pe mine m-a băgat într-un univers complet departe de birou și munca mea de zi cu zi. Mai multe povești frumoase sunt și la Andra pe Instagram. Check her out!

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights