Skip to main content

Fix la vremea la care hygge devenea mare trend și un curent de cum să îți duci viața inspirat de fericirea specific daneză, Eliza, my sister from another mother, îmi lansa invitația să mergem la niște prieteni ai ei în Danemarca. Am zis da din start. Bine, let’s be honest, zic da la orice idee de plecare într-un loc nou.

Imediat după ce am stabilit că vom face plecarea în toamna lui 2018, m-am pus pe cercetat să văd ce zice lumea despre această țară. Prima idee, Danemarca e o țară scumpă și nu foarte turistică. În afară de asta, mai auzisem la câțiva arhitecți că e raiul birourilor de arhitectură și că stilul de viață de acolo este excepțional. Am făcut totuși o listă de bifat și am plecat spre necunoscut.

Deal-ul nostru a fost următorul –  cazare în Odense, plimbat în Copenhaga. Super mișto ideea, bifam două orașe, dar habar n-am avut cât urma să plătim pe transport și mâncare.

Am zburat cu Ryanair, biletul dus-întors ne-a constat în jur de 200 lei. Super cheap, I know. De la aeroportul din Billund, am luat un autobuz și un tren până în Odense, ceea ce a însemnat un drum  în jur de vreo 2h și vreo 200 lei biletele. Cazarea în Odense a însemnat o garsonieră foarte drăguță și cozy, la mansardă, foooooarte aprope de centrul orașului, astfel că ne-am deplasat foarte mult pe jos.

Ce trebuie să știți despre Odense

Este un oraș relativ mic, but hey, nici Copenhaga nu e prea mare, și este al treilea ca mărime din Danemarca. Totul este pitoresc, este o liniște supremă, arhitectura este tradițională unui sat danez, iar în centru chiar ai senzația că ai aterizat într-unul dintre basmele lui Hans Christian Andersen. Tot aici se află și casa lui memorială. E minusculă și foarte sărăcăcioasă, pesemne că așa trăiau pe vremuri. Avea pereții galbeni ca soarele și trebuia să te apleci ca să intri în interior, dacă depășeai 1.60m.

Centrul este format din bulevarde largi, unele pietonale, altele circulate. De-o parte și de alta, vei găsi florării, o mulțime de restaurante și cafenele drăguțe și magazine de home decor și crafting.

Ce ne-a plăcut cel mai tare a fost să ne plimbăm pe străduțe random și să tragem cu ochiul în casele danezilor. Ei nu au problemă prea mare cu lipsa intimității, nu există perdele la geamuri, grilaje, de parcă te-ar invita să le admiri decorurile deloc minimaliste, pline de lumânări, ceramică și suculente.

Am mâncat și băut în 3 locuri din centru, dar doar într-unul am putut spune că am băut un flat white în firea lui. Aparent, danezii beau multă cafea, dar foarte slabă. Stând destul de mult în interior, având în vedere vremea rece și noaptea care vine devreme, ei au tendința să opteze  foarte mult pentru băuturi calde.

Da, aproape toată lumea este blondă și cu tenul deschis și merg mult cu bicicleta, dar nu atât de mult ca în alte țări nordice, spre exemplu Olanda. Bărbații nu-s așa vikingi pe cât speram eu și Eliza, am găsit doar vreo 2 baristas la care am salivat. Ah, și am mai văzut niște copii de clasa 1, plecați în excursie, care se țineau de mână și mergeau în șir indian. Au început toti să spună „hello!” singurelor două ființe umane neblonde din jur.

Vremea nu este cea mai prietenoasă, indeed, dar frigul din Danemarca este suportabil. Și spun asta două gagici care aproape ar lua la bătaie pe cineva dacă le-ar fi frig. Am stat foarte mult afară, iar când chiar simțeam că ni se face frig, ne retrăgeam în cafenele.

Interesting facts:

  • numele orașului vine de la Odin, dintr-o istorie îndepărtată a lor, când Odin era unul dintre zeii nordici adorați de umanitate.
  • este unul dintre cele mai vechi orașe ale Danemarcei, datează încă din anul 988.

Prima zi am petrecut-o în Odense și deja l-am bifat. Seara, ne-am luat, online, biletele de autobuz spre Copenhaga, pentru prima oră a dimineții.

Ne-am pus la punct cu traseul. Din fericire, aveam o stație de autobuz lângă noi, care ne-a dus fix la ieșirea din oraș, de unde urma să luăm autobuzul spre capitală. Am mers vreo 12 stații și, întârziate din cauza faptului că am luat autobozul o stație în direcția greșită, ne-am dat seama că șansele să ajungem la timp sunt de 0.1%. Am decis că merită efortul unui sprint de vreo 5 minute, ca să prindem autobuzul la limită. Condiția fizică nu prea ne-a permis să ne ținem de plan,  astfel că eu am renunțat cu vreo 2 minute înainte de destinație, mai ales că deja văzusem autobuzul cum pleacă din stație. Gata, vreo 100 lei au fost aruncați pe geam, deja mă vedeam tot în Odense, mergând alene pe străduțe și savurând un coffee to go prost. Eliza, în schimb, nu s-a lăsat și a profitat de faptul că autobuzul s-a opris la semafor, a băgat un sprint cu ultimele ei puteri și s-a așezat în fața autobuzului, în plină stradă, implorând șoferul să ne deschidă și nouă. Practic, ori dai peste mine, ori mă iei cu tine! Șoferul ne-a deschis, am fugit și eu să o prind din urmă.

„Lucky u!” a fost tot ce a zis șoferul și am pornit spre etaj, ca să ne alegem locurile cu cel mai bun view. Ne-am petrecut următoarea oră tușind și având crize de sufocare din cauza efortului fizic, dar partea bună era că ajungem în Copenhaga.

 

Ce trebuie să știți despre Copenhaga

Copenhaga este un oraș  al creativității, sportului, dar și confortului, tehnologiei și eficienței. Oamenii pun mult preț pe artă și o plasează pe un loc foarte important în viața lor. Confortul personal este și el important, inclusiv în viața profesională, și pun și sportul în topul activităților lor. Bicicliști de profesie, infrastructura este, evident, ideală pentru ei. Totul este tehnologizat, astfel încât orice acțiune să aibă la bază eficiența. Au transport în comun pe bază de hidrogen, iar un bilet la autobuz este 15 lei.

P.S. Țin să menționez că au mai multe benzi pentru bicicliști decât trotuare și, nefiind obișnuită cu această proporție, am fost des înjurată (în minte, evident) de bicicliștii care nu aveau loc de mine. Aparent, am mers, în proporție de 80%, pe pistele de bicicliști.

Mâncarea este scumpă, de ordinul sutelor de lei un meniu, dar am găsit o cantină (mi-e greu, totuși, să o numesc așa, era foarte mult lux acolo), unde plăteai o sumă standard, dar mâncai atât cât puteai. Ideea era de a combate food waste și în fiecare zi, într-un anumit interval orar, puneau la vânzare, pe sistemul bufet suedez, mâncarea rămasă. Să ne înțelegem, aveau și creveți acolo.

Are și o istorie interesantă și complicată, astfel că orașul a fost un port important pentru vikingi, a rezistat asediilor suedeze, incendiilor și ciumei, care a redus populaţia oraşului la o treime, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost ocupat pentru cinci ani de trupele germane.

Evident că aici găsești și puțină aglomerație, și multe naționalități, și proteste de tot felul, ca în orice capitală europeană, de altfel. Oamenii par, totuși, happy, dar în sensul că sunt împăcați, destul de calmi și respectă regulile.

Ce e de văzut în Copenhaga

După cele două zile de activitate și zeci de articole citite, singurele două locuri pe care le recomand 100% și din toată inima, ca experiențe pe care le poți trăi autentic în acest oraș, sunt vizitarea portului (de acolo vine și numele orașului, pentru că este oraș-port și are deschidere la Marea Baltică) și vizitarea singurului stat independent într-un alt stat – Christiania. Să le luăm pe rând, tho.

 

Portul Nyhavn este superb, ideal pentru orice pasionat de foto și Instagram. View-ul este superb, sunt multe cafenele minunate, unde poți servi o masă bună. Pe vremuri, era o zonă de entertainment, pentru că aici ancorau multe vase și existau tot soiul de distracții pentru marinari, inclusiv bordeluri. Sunt case geniale, iar casa cu numărul 9 este una dintre cele mai vechi construcții, nemodificată încă din anul 1681, iar la numpărul 20 a locuit, o bună parte din viață, H.C.Andersen.

Danemarca

Danemarca

Christiania este singurul stat în stat din Europa. Povestea este foarte trippy, if u ask me. O mână de oameni, foarte flower power, care nu era de acord cu felul în care este guvernată țara, a decis să își facă stat separat și să tranforme un cartier în Freetown Christiania. Culmea, li s-a dat acest drept, iar acum, în acest spațiu, nu există aceleași legi ca în restul Danmarcei. Drogurile ușoare sunt legale, oamenii locuiesc în clădiri părăsite și au tot felul de meserii de tipul olar, zidar șamd. Ca să poți intra în lumea lor trebuie să știi să faci ceva ce au nevoie și nu mai face nimeni de acolo.

Până în 2011, nu era deschis vizitatorilor, iar relațiile cu autoritățile daneze nu erau tocmai bune. De atunci, însă, au căzut de comun cu privire la niște reguli comune, de bun simț, și pot merge și turiștii să viziteze zona, fără a face însă fotografii. Credeți-ne pe cuvând, Eliza a încercat să pozeze un graffiti și a apărut un negru, ca prin magie, urlând NOOOOO PHOTOS!

Nu sunt așa multe de văzut în afara de super street art și tarabe cu cannabis peste tot. Ce e interesant, în schimb, e vibe-ul de acolo și, pentru cei interesați, o analiză socială a oamenilor, care sunt de la extremă la alta. Am văzut de la geek style până la personaje din filmele SF.

Danemarca

Dacă stați totuși mai multe zile, listez mai jos și alte recomandări.

  • statuia Mica Sirenă (să aveți în vedere că nu este statuia originală, ci o copie. Originala este păstrată într-un loc secret);
  • numeroase muzee și galerii de artă pentru pasionați;
  • palatele regale;
  • Tivoli, un parc absolut demențial, pe care îl aveam și noi pe listă, dar era închis pentru pregătirile Târgului de Crăciun.

 

Ca idee, ai nevoie de bani pentru transport și mâncare. Dacă ai cazare în Copenhaga, atunci transportul nu ar trebui să fie o problemă mare. Dacă ai timp de pierdut cu gătitul, câteva cumpărături în supermarket și te-ai scos și aici.

Mi se pare un loc nice de văzut, de experimentat un anumit stil de viață, mai ales dacă ești pasionat de țările nordice, așa cum sunt eu.

Și, să nu uit, o listare a localurilor testate de noi:

În Odense

  • La Cafe Vivaldi am băut singura cafea bună și am mâncat un mic dejun ok.
  • La Nouvelle am servit un brunch, cu pancakes și cafea. Ne-a plăcut și bucătarul la fel de mult.

În Copenhaga 

  • La The Union Kitchen am băut cafea bună și am mâncat mic dejun de fițe, cu ouă poșate și avocado.
  • La Dale Vale am mâncat ieftin, bufet suedez, scriam mai sus.
  • La Original Coffee am băut o cafea cu view. Nu m-a dat pe spate cafeaua, dar view-ul da.
  • La Zaggy’s Coffee am luat cafea to go, e un fel de 5togo danez.
Danemarca

The Union Kitchen

Danemarca

Origins Coffee

Danemarca

Cafe Vivaldi

Danemarca

Nouvelle

 

Gata, aici mă opresc. Dacă e ceva ce ai vrea să știi și nu am menționat eu aici, scrie-mi în comentarii. Hugs

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights