Skip to main content

Vine un moment în viață când, în căutarea de suflete creative, realizezi că ai unul care îți mănâncă zilele de vreo 3 ani or so. În sensul bun, no worries. Îți e prietenă foarte bună, scrie poezii, caligrafiază pe genți, cutii, scrisori sau pahare, face Social Media for a living și aplică ceea ce înseamnă creativitatea și în cele mai banale aspecte ale vieții. Cum ar fi, de exemplu, să repare o clanță stricată la cazarea de Revelion cu o PILĂ DE UNGHII. Ea zice că și asta înseamnă creativitate, iar eu sunt complet de acord cu ea. Probabil aș fi plătit dauna dacă mintea ei nu născocea așa ceva.

Cu toate că o cunosc și știu cum lucrează, ce o inspiră și ce nu, cum se bucură ca un copil la fiecare proiect nou, chiar dacă e micuț, am zis că trebuie să știți și voi. Eliza intră fix în categoria aia puțin greu de definit de „oameni frumoși”. Ceea ce vreau să spun e că nu știi exact de ce o consideri așa, nu o poți așeza pe un anumit raft, știi doar că o vrei pe Eliza în viața ta.

Anyway, de ajuns cu laudele, să trecem la treabă!

Cine este Eliza atunci când nu se lasă pradă caligrafiei? Spune-ne despre tine, cine ești și ce ai făcut până acum.

Well, când nu scriu frumos de mână, mă străduiesc să scriu frumos în online, beau multă cafea, compun poezii și caut inspirație la fiecare pas.

Am studiat publicitatea la SNSPA, am urmat un masterat de Social Media și Marketing Online tot acolo, iar acum sunt Digital Copywriter, part time angajat în agenție, part time freelancer. Am și-un blog unde scriu rar, dar întotdeauna cu patos J. (n.r missmenta.ro)

Hai să începem cu povestea pasiunii tale. Când ți-ai dat seama că îți place și că vrei mai mult în această direcție?

Acum că m-ai întrebat asta, îmi dau seama că nici nu știu când și cum a ajuns caligrafia să ocupe un loc așa important în viața mea.

Mi s-a spus dintotdeauna că scriu frumos, dar click-ul cred că a avut loc cu vreo doi ani în urmă, când am devenit foarte fascinată de tot ce înseamnă ilustrație și-mi doream tare să-nvăț și eu. Am început să fac tot soiul de doodles pe care le completam cu diverse texte.

Sigur că simțeam nevoia ca mesajele respective să arate și ele cât mai simpatic, așa că am pășit în universul tutorialelor de caligrafie. Și nici c-am mai ieșit!

Acum îmi completez textele caligrafice cu doodles, niciodată invers :).

De la ce vine Caligrafeel?

Well, besides the obvious, adică termenul „caligrafie”, am vrut să includ cumva și faptul că tot ceea ce fac e personal și personalizabil. Carevasăzică, scrisul meu nu-i doar de mână, e și de suflet. Also, o să recunosc că n-a fost ideea mea, ci a unui om foarte drag care chiar a stat să-și bată capul cu namingul

Cum se împacă asta cu meseria ta de Social Media Manager?

Nu doar că se-mpacă, ci trăiesc o poveste de iubire minunată. Cred că pasiunea pentru caligrafie n-ar fi luat naștere dacă nu eram into social media. Pinterest, Instagram și Youtube sunt cele trei surse principale de inspirație, dar și de învățare pentru mine, când vine vorba de lettering.

Totodată, conturile mele de Instagram s-au transformat într-o mini expoziție virtuală a ceea ce fac, iar feedback-ul oamenilor care-s cu ochii pe mine în online mă motivează constant să continui să învăț, să fac mai mult și mai bine.

Și ca să-ți spun și despre job, concret, să știi că s-a întâmplat de mai multe ori ca în strategia de comunicare a clienților cu care lucrez să se integreze la fix un pic de scris frumos de mână.

Ce înseamnă creativitatea pentru tine? Care ar fi definiția potrivită, din punctul tău de vedere?

Sunt ferm convinsă că super puterea asta vine în foarte multe forme și are nenumărate fațete. Pentru mine însă, concret, creativitatea înseamnă, în primul rând, să nu mă blochez niciodată în primele răspunsuri și soluții care-mi vin în minte. Înseamnă să repar o clanță stricată cu pila de unghii, dacă n-am șurubelniță, să port o bluză cu fața-n spate dacă-i prea decoltată, să transform sticlele de suc în vaze de flori și tot așa. Să mă adaptez și să lucrez cu ce am la îndemână, ca s-o zic pe scurt.

Iar în al doilea rând, creativitatea înseamnă să caut mereu frumosul lucrurilor cotidiene, al gesturilor aparent neînsemnate. Cred că-i foarte greu să fii creativ când nu mai poți să vezi poezia dintr-un câmp de flori sau dintr-o ploaie de vară.

Cartea preferată, melodia preferată, țară preferată.

Omul în căutarea sensului vieții de Viktor E. Frankl

Flight Facilities – Clair de lune

Am să zic Spania, deși, ironic, n-am vizitat-o niciodată. J

Cum arată spațiul tău de lucru? Zi-mi 3 elemente specifice spațiului tău de lucru.

Spațiul meu de lucru e întotdeauna messy, dar într-un mod organizat. Nu lipsesc niciodată cafeaua, lumânările parfumate și instrumentele de scris.

Care e cea mai grea etapă în procesul tău de creație?

Cea mai grea parte pentru mine este momentul în care nu reușesc să transfer pe hârtie ceea ce am în cap, când pur și simplu nu-mi iese. Problema nu e blocajul în sine, ci faptul că îmi declanșează atât anxietatea, cât și sindromul impostorului, iar pentru câteva momente devin cel mai aspru critic al meu.

Cum arată o zi din viața ta?

Mă bucur că m-ai întrebat asta, căci de vreo două săptămâni mi-am schimbat un pic rutina. Mai exact, mă trezesc mai devreme cu o jumătate de oră, pe care o folosesc pentru a mânca ceva și pentru a-mi bea cafeaua în timp ce mă uit la clipuri de pe Ted-Ed. Treaba asta mă ajută să fiu flower power chiar și dimineața, nu de alta, dar până când nu-mi beau cafeaua, mi-e greu chiar și mie să trăiesc cu mine

Apoi fuguța la birou pentru planuri editoriale, brainstorminguri, mailuri și alte minunății, iar programul de seară nu-i mereu același. Uneori vin încărcată de chef și inspirație pentru caligrafie, alteori nu sunt în stare decât să lenevesc la seriale.

Încerc totuși să nu las nicio zi să treacă fără să mă joc măcar jumătate de oră cu instrumentele de scris.

Care e primul gând cu care te-ai trezit în această dimineață?

O să fiu foarte, foarte sinceră: „Îh, plouă, ce bine că nu merg la birou.”

Care este proiectul tău preferat? Când spun preferat, mă refer la cel care îți face pielea de găină dacă povestești despre el, fie că este o colaborare mai specială sau o comandă mai atipică.

Proiectul meu preferat e printre primele lucrări de caligrafie pe care le-am făcut. Nu-i nici prea complex sau atipic, dar încă zâmbesc de fiecare dată când îl văd. Nu mi-e atât de drag design-ul în sine, cât mi-e drag sentimentul de căldură, iubire și siguranță pe care mi le transmite.

Care este cea mai frumoasă poveste pe care a trebuit să o pui în scris?

Cea mai frumoasă poveste pe care a trebuit s-o pun în scris a fost una de dragoste, evident, și a venit ambalată în 100 de cutiuțe ce urmau să servească drept mărturii la nunta unui cuplu tare îndrăgostit. A trebuit să scriu în interiorul fiecărui capac numele celor doi și data nunții, totul contra cronometru. A fost atât  cea mai obositoare comandă pe care am avut-o, cât și cea mai satisfăcătoare.

Cea mai mare realizare de până acum?

Faptul că am descoperit care este „my thing” și m-am ținut de el suficient de mult încât să creadă și alții în ceea ce fac.

Dacă ți-ai tatua o propoziție, care ar fi aceea?

Own who you are.

Cum combați procrastinarea și cum devii productivă?

Foarte grea întrebare. Sunt zile în care o cafea și muzica potrivită-n căști sunt suficiente și zile în care nu funcționează absolut nimic. Încă n-am descoperit secretul.

Care crezi că e next level pentru tine?

Next level ar fi ca, plecând de la cele 4-5 comenzi pe care le primesc într-o lună, să transform toată joaca asta cu litere așezate frumos într-un mic business din care să susțin nevoia incontrolabilă de a-mi cumpăra constant markere și stilouri și hârtii colorate și cerate J).

Fotografiile sunt preluate de pe Caligrafeel. Go check her out!

Întrebări fulger

ceai sau cafea?

cafea

primăvară sau toamnă?

primăvară

photo sau video?

photo

dimineață sau seară?

dimineață

impresie sau expresie?

expresia

agendă sau aplicație mobiă?

Agendă

introvert sau extrovert?

Extrovert

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights