Skip to main content

Mă țin de foarte multă vreme să scriu acest articol despre viata sustenabila. Nu sunt în cea mai inspirată formă a mea, dar ieri fiind Ziua Pământului, am decis că nu există o zi mai potrivită să scriu despre asta decât cea în care celebrăm Terra, această „casă” complet neglijată.

Am început să fac schimbări acum multă vreme, să fie vreo 2 ani. Sunt schimbări mici, aproape insesizabile la prima vedere, dar cu impact puternic pe termen lung. Am început cu mine, apoi cu cei din jurul meu. Aproape cu durere fizică din cauza furiei ce îmi ieșea prin toți porii, am fost nevoită să explic de ce e inadmisibil să se arunce un pachet de țigări la întâmplare, pe trotuar.

De cele mai multe ori, am senzația că lupta e inutilă, că oameni sunt complet naivi, ca să fiu politically correct, altminteri i-aș numi idioți, și că suntem prea puțini ăștia conștienți de uciderea în masă a surselor de viață din jurul nostru. Dar pentru că ăștia puțini sunt suficienți, continui să propovăduiesc sustenabilitatea și modalități atât de simple prin care putem evita risipa resurselor și maltratarea naturii față de care ar trebui să fim recunoscători.

Viata sustenabila la locul de muncă 

Reciclează bateriile

Nu arunca bateriile folosite la gunoi, ci strânge-le și donează-le și mobilizează-ți și colegii de birou să facă la fel. O baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, ajunsă apoi la groapa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă. So, unde reciclăm și cum?

Asociația SNRB asigură gratuit recipiente de reciclare a bateriilor portabile uzate, ocupându-se și de servicii de mentenanta si colectare. Astfel, poți cere o cutie de carton specială de la ei și poți ține legătura cu asociația pentru colectare.

Reciclează hârtia

Vorbește cu managerul tău să pună la fiecare etaj al companiei niște cutii de strângere selectivă a gunoiului (hârtie, plastic, sticlă). În sectoarele 1 și 2, există Recicleta, care adună hârtia din companii și scări de bloc. Tot ei aduc niște cutii speciale, pe care le ridică periodic. Este free și nu trebuie decât să îi contanctezi și să pui un afiș mare lângă, în care să explici de ce se află cutia aceea acolo.

 

Viata sustenabila în propria gospodărie

Reciclează uleiul alimentar

Nu arunca în chiuvetă sau WC uleiul alimentar folosit, pentru că este extrem de dăunător. Ca idee, un litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează un milion de litri de apă, echivalentul cantității necesare unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani.

Strânge-l în borcane, sticle sau bidoane și predă-l centrelor speciale de colectare. Poți descoperi mai jos care sunt acestea.

Centrele Sigurec pot fi găsite aproape în toată țara, în proximitatea magazinelor Carrefour din Băneasa, Berceni, Colentina, Militari, Vitantis, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Drobeta, Focșani, Galați, Iași Era, Iași Felicia, Oradea Era, Oradea Lotus, Pitești, Ploiești, Sibiu și Suceava. Aici poți preda uleiul doar în doar în sticle de plastic transparent (PET), iar uleiul trebuie să fie filtrat,  fără depuneri de resturi alimentare sau apă. De asemenea, se acceptă doar cantități de minimum un kilogram și de maximum patru kilograme.

Uleiosul.com poate colecta uleiul folosit doar din Bucureși și Iași și e necesar să strângi mimum 4l de ulei. De îndată ce i-ai strâns, completezi formularul de pe site, iar un voluntar te va contacta. Acesta vine pe bibicleta, deci probabil că durează ceva mai mult tot procesul. Cerințele sunt aceleași ca mai sus, uleiul trebuie să fie curat și păstrat într-un recipient transparent.

MOL România este un alt loc unde poți duce uleiul uzat, în benzinăriile din aproape toată țara, dar poți găsi lista exactă la acest link. Procedura de predare este foarte simplă: uleiul colectat într-un recipient trebuie predat personalului din staţia aleasa de voi.

Ce mi se pare fascinant este că, odată cu colectarea uleiului, mi-am dat seama cât de puțin folosesc eu. Bine, ce-i drept, îl și reutilizez ori de câte ori este posibil. Astfel, în ultimele luni, am strâns abia 800g, într-un borcan. Urmează să îl incep pe al doilea.

Reciclează becurile arse

Indiferent de ce tip de bec ai, indiferent cât durează și de cât eco e, nu trebuie aruncat la coșul de gunoi. Ai alte opțiuni mai bune și poți vedea mai jos care.

Recolamp este o asociație non-profit care se ocupă cu reciclarea instalațiilor de iluminat și vă puteți întâlni cu ei în multe dintre supermarket-uri. Cu ei am avut ocazia să stau mai multe de vorbă la un eveniment despre sustenabilitate, așa că am scris un articol mai amplu de activitatea lor la acest link. De asemenea, la acest link puteți găsi locațiile din toată țara.

Despre Sigurec am scris mai sus, ziceam că puteți duce uleiul acolo, dar puteți duce și becurile arse.

Nu arunca hainele, fie le reciclezi, fie le donezi. În țesăturile hainelor se găsesc mictroparticule care ajung în apă, mai apoi în mări și oceane, iar mai apoi în peștii pe care tot noi îi mâncăm. Aici opțiunile sunt aproape nelimitate,  așa că am scris un articol complex pe această temă, îl poți studia aici.

Reciclează papetăria

Pentru cineva care era pasionat de agende, am început să devin mult mai atentă cu acest aspect și să folosesc hârtia mult mai responsabil decât până acum, mai ales că avem la îndămână și tehnologia care ne ajută foarte mult. Ești tentat să spui câ hârtia nu poluează la fel de mult și este complet adevărat. Însă, pentru producerea ei se irosesc mulți copaci și multă apă. Cam 325 de litri de apă sunt utilizați pentru a produce un singur kilogram de hârtie

Sigurec, deja menționat de mai multe ori, are pe lângă spații pentru ulei și obiecte electrice, și un spațiu pentru reciclarea hârtiei. Am scris mai sus unde poți găsi centrele lor de reciclare. Ce e de știut, înainte de a te deplasa acolo cu hârtia, este că nu se reciclează hârtiile cerate, plastifiate sau acoperite cu folie de plastic, cum sunt coperțile revistelor glossy sau șervețelele.

Reciclează sticla

Sticla, după cum bine știți, nu este biodegradabilă, deci este o idee foarte proastă să o aruncați la gunoi. Partea bună, însă, este că procesul de reciclare este destul de ușor, iar materialul nu își pierde proprietățile în tot acest proces. În schimb, producerea ei are repercursiuni asupra mediului mai mari decât reciclarea. Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată, se evită emiterea în atmosferă a 315 kg de dioxid de carbon, gaz cu efect de seră.

However, tot e mai bine să cumperi produse în recipiente de sticlă, în locul celor de plastic. Sticla rămasă o refolosești în nenumărate moduri: pentru a căra mâncarea la birou, în loc de vază pentru flori șamd, fie o predai spre reciclat.

Sigurec, evident, este un loc potrivit pentru a aduce sticla. De asemenea, poți găsi aici alte centre de colectare, în funcție de orașul în care te afli.

 

Viata sustenabila în comunitate

Fă curățenie în spațiile publice

Dacă locuieși la bloc, mobilizează vecinii pentru a îngriji spațiile verzi din jurul blocului, pentru a păstra curată scara blocului. Chiar dacă există câțiva leneși printre ei, nu te descuraja și adună-ți o gașcă de oameni minunați ca tine cu care să faci lucrurile astea.

Reciclează hârtia

Vorbește cu administratorul blocului să pună la ghenă și în scară niște cutii de strângere selectivă a gunoiului (hârtie, plastic, sticlă). În sectoarele 1 și 2, există Recicleta, care adună hârtia din companii și scări de bloc. Tot ei aduc niște cutii speciale, pe care le ridică periodic. Este free și nu trebuie decât să îi contanctezi și să pui un afiș mare lângă, în care să explici de ce se află cutia aceea acolo.

Reciclează bateriile

Dacă locuiești într-un oraș de provincie, dar și în București, poți lua legătura cu primăria, să le spui că cei de la Asociația SNRB instalează niște cutii mari pentru reciclarea bateriilor și se ocupă de preluarea lor.

Rorec este o altă asociație care se ocupă cu strângerea bateriilor. Administratorul poate solicita ceea ce ei numesc Cutia Magică, singurul dezavantaj este că trebuie să o monteze tot administratorul. După solicitare, la max. 7 zile, administratorul primește kit-ul de instalare, inclusiv șuruburile. Recipientul se fixează în perete și are două chei, una pentru reprezentantul Asociației de Proprietari și una pentru Asociația RoRec.

 

Ce poți schimba la comportamentul tău zilnic pentru o viață sustenabilă

  • Nu mai cumpăra coffee to go din cauza capacelor din plastic, decât dacă ești sigur că ownerii le iau din surse sigure și sunt compostabile, și alege să porți cu tine pahare refolosibile din bambus sau alte materiale.
  • Poartă după tine o sacoșă de pânză pentru cumpărături la supermarket. Pot fi fancy și ți le poți personaliza, if u want. @Caligrapheel le face frumoase tare.
  • Când mergi să cumperi legume și fructe, evită pungile de plastic și utilizează săculeți din pânză.
  • Optează pentru borcanele din sticlă atunci când cumperi lactate, în locul celor din plastic.
  • Dacă mergi la un picnic sau ai o petrecere în aer liber, cumpără produse de unică folosință de la Biodeck, sunt compostabile.
  • Înlocuiește produsele din plastic, care se uzează ușor, cu produse din alte materiale. Un exemplu ar putea fi periuța de dinți din plastic VS periuța de dinți din bambus.
  • Dacă ai dinți sensibili la rece/cald și obișnuiești să folosești pai, să știi că există varianta din bambus sau metal. Pot fi ușor curățați cu o perie.
  • Alege să cumperi haine potrivite ție, din surse cât mai sănătoase din toate punctele de vedere, și renunță la mass market.
  • Fii atent la ingredientele cosmeticelor și fii mai selectiv atunci când alegi ce folosești pentru corpul tău. Există produse vegane, care nu testează pe animale.
Dacă este ceva ce puteți adăuga la listele mele de mai sus, feel free to do it. Aștept sugestiile voastre în comentarii!

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights