Skip to main content

Ei, dacă mi-ar permite titlul, lista ar fi fost interminabilă, căci Londra este această capitală multiculturalizată, despre care poți povesti câte-n lună și în stele. Dar le-am ales pe cele de mai sus pentru că nu ai cum să uiți străzile interminabile cu căsuțele roșiatice, combinate cu verdele întins al parcurilor pline de lebede, căprioare și alte viețuitoare. Apoi, toată lumea știe cum stă treaba cu cerul mohorât și ploaia constantă din orașul cel mai cosmopolit al Europei.

Decizia de a vizita Londra a venit la pachet cu aceea de a vedea Ibiza, a fost un mix ce a ținut mai degrabă de eficiența financiară, iar de la o simplă escală, am ajuns să petrecem 5 zile în capitala Angliei. Bineînțeles că To do list-ul meu a fost imposibil de bifat, astfel că, ușor-ușor, am fost nevoită să devin mult mai drastică referitor la ce îmi doresc cu adevărat să văd în această călătorie. În rândurile ce urmează, o să vă povestesc ce am vizitat, ce recomand și ce nu și ce mi-aș fi dorit să mai fac, dar timpul nu mi-a permis.

Mi-am promis că voi reveni în Londra, deși primul impact a fost negativ. Pe măsură ce treceau zilele și mă adânceam în stilul de viață britanic, mi-am dat seama că e ceva ce totuși mă atrage destul de puternic la această țară.

 

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Londra


Arhitectura este una specială, for sure, iar pentru mine, fanatic Harry Potter, plimbările pe străzile Londrei au fost prilej excepțional de creat și recreat scenarii magice.

Autobuzele lor cu etaj sunt chiar foarte simpatice, am circulat destul de mult cu ele. Apreciez punctualitatea și faptul că, deși eram nevoiți să parcurgem distanțe mari, programul mijloacelor de transport în comun era foarte accurate, astfel că ne permiteam să ne facem un plan de care chiar să ne ținem.

English Breakfast-ul a făcut foarte fericită gurmanda din mine. L-am servit chiar la un fast food-ish de cartier și recunosc că am dansat în timp ce mâncam. Recunosc și faptul că acest preparat reprezintă o combinație „bombă”, cum ar spune tata, însă vacanța-i vacanță.

Multe charity shops, unde chiar găsești comori, de la haine până laaaa, evident, o mulțime de recipiente de lumânări, din ceramică, la prețuri foarte bune. Aveam în plan și un flea market, dar timpul nu a fost de partea mea, așa că am renunțat. Maybe next time.

Ce nu mi-a plăcut la Londra

Aglomerația, traficul și diversitatea te vor înnebuni, dacă ți-ai dori o vacanță totuși relaxantă. Londra îți dă una rece, una caldă. Odată pătruns într-un parc sau într-un cartier mai aparte,  începi să simți fix ce te-ai aștepta să simți: acel vibe britanic elitist, cu care asociem noi această țară. Apoi te întorci pe străzile puzderie de turiști, imigranți, „magicienii” de pe Podul care te îmbie la alba-neagra, oameni în costum în pauza de masă de la corporațiile din apropiere și tot așa, de ajungi să nu mai știi în ce oraș te afli.

Nu au cultura cafelei de specialitate! Și asta m-a durut. Recunosc, reperele mele sunt zonele centrale, pe unde mi-am petrecut timpul și nu am reușit să găsesc cafea de specialitate. Am găsit un coffee shop de inspirație scandinavă, cu un flat white excepțional și un brownie cu caramel care mi-au dat peste cap papilele gustative, dar într-un cartier puțin mai departe de centru, denumit Chiswick, o zonă destul de fancy și potrivită pentru pierdut orele printre clădiri impunătoare.

Aproape tot e scump. Bine, pentru bugetul unei românce, pe o poziție middle, care strânge bani de călătorii. În general, am tendința ca în călătorii să nu îmi refuz diferite mofturi, chit că țin de gastronomie, shopping sau diferite experiențe. Ei bine, în Londra, mi-am planificat zilele și din punct de vedere financiar.

Totul este în renovare. Mereu. Centrul Londrei este dominat de macarale și clădiri imense în renovare. În perioada în care am fost eu, Big Ben-ul și clădirea Guvernului erau în renovare, acoperite aproape complet.

Ce am vizitat în Londra

Hyde Park și St. James Park – trebuie neapărat să faceți o plimbare prin aceste parcuri. Evident, nicio șansă să le traversați, dar măcar să vă luați puțină energie de la imensitățile de copaci, speciile interesante de flori, plante și copăcei, lebede, pelicani și tot soiul de alte viețuitoare plimbându-se agale, nederanjate de prezența oamenilor.

Am bifat și London Eye. Nu vreau să dezamăgesc, dar tot ce pot spune este că dacă ai un buget limitat, nu aș investiția într-un bilet pentru această experiență. Dincolo de statul la cozi destul de mari, Londra văzută de sus nu e wow, iar dacă ai rău de înălțime, îți vor tremura genunchii non-stop.

Biletul pentru London Eye a fost achiziționat într-o ofertă, pe care o poți găsi și online, prin care, cu 50 lire, ai intrare la London Eye, The London Dungeon (un tur interactiv și nu atât de scary pe cât mă gândeam că va fi, care recreează momente importante din istoria Angliei, unele dintre ele destul de macabre) și la Sea Life Aquarium (un acvariu imens, cu minunile apelor de pe planeta asta, unde am atins o stea de mare vie și drăguță). Ca idee, înainte să achiziționați bilet către orice atracție din Londra, verificați mai întâi dacă poate fi luat online și dacă există reduceri sau dacă sunt oferte last minute sau în diferite combinații.

Prin explorările urbane, am făcut un pit stop în Cartierul Chinezesc. De ești fan mâncare chinezeasă au ba, tot trebuie bifat acest loc plin ochi de oameni care mânâncă în stradă, pe muzica artiștilor stradali, în timp ce grupuri întregi merg cu aparatele în mână, încercând să surprindă cu lentila aparatului forfota și energia specifice. Ne-am oprit și noi într-un loc unde te serveai singur, atât cât puteai mânca, pentru 5 lire aprox. Delish af, trebuie să recunosc.

De dragul fotografiilor de pe Instagram pe care le-am văzut la diferiți influenceri, am mers și în Portobello Market, dar, aparent, într-o perioadă complet nepotrivită pentru că era pustie și puțin boring, if u ask me. Sunt multe buticuri și SH-uri, dar destul de scumpe pentru bugetul meu. Ne-am oprit totuși într-un pub specific lor pentru a mânca fish and chips la prânz. Încă ceva ce nu m-a dat pe spate, dar pot să spun că e un preparat potrivit pentru bere.

De altfel, pe fugă, am bifat și Trafalgar Square, Oxford Street, Picadilly Circus și Buckingam Palace, că na, nu poți ajunge în Londra fără ca măcar să treci pe acolo, dar nu le-am acordat prea mult din timpul nostru. În zonă am găsit concept store-ul M&M, unde am luat kilograme de M&Ms. În apărarea mea, o parte a fost suvenir. Tot pe acolo, am găsit și TWG Tea, acest brand de ceaiuri de lux, de unde mi-am luat și eu o cutie (dintre cele mai mici și ieftine, ofc) cu Vanilla Bourbon, ca suvenir pentru mine.

Zona Greenwich este, de altfel, o foarte frumoasă zonă a Angliei. Acolo poți găsi Royal Museums Greenwich, singurele muzee vizitate de mine în Londra (Observatorul Astronomic, Muzeul Naval), o navă imensă, foarte bine păstrată – Cutty Sark, ce aduce ceai în Marea Britanie, în secolul al 19-lea. Tot acolo este și parcul Greenwich, alt parc imens, așa cum e specific Londrei.  Dacă treceți pe acolo, să nu ratați nici Greenwich Market, un târg de mâncare și chestii home made, unde am mâncat CELE MAI BUNE CARAMELE DE VANILIE home made. Old English Fudge se numea taraba.

În ultima zi, înainte să plecăm spre aeroport, am dat o fugă (impropriu spus, orice drum prin Londra e o mini excursie, niciodată doar o fugă) până în Richmond Park, celebru pentru cetele de căprioare. Acolo l-am văzut pe Bambi alergând pe câmpii întinse. Actually, în accepțiunea mea în ceea ce privește un parc, Richmond Park e mai mult decât atât. Nu îl poți traversa decât cu mașina sau poate cu bicicleta, dacă te consideri sportiv. Vei da nas în nas cu o mulțime de maratoniști, veniți acolo să se antreneze, dar și cu o mulțime de familii venite la picnic.

 

Tips&Tricks

  • Nu mâncați la restaurantele scumpe din centru, optați pentru cele de cartier. Mult mai ieftine și mâncare bună.
  • Sunt opțiuni pentru turiști în ceea ce privește biletele de călătorie internă, verificați ofertele din perioada în care mergeți.
  • Nu vă aglomerați cu tooooate recomandările tuturor, personalizați-vă traseul în funcție de propriile pasiuni și curiozități. De exemplu, deși toate articolele citite de mine recomandau muzeele de artă ale Londrei, pe lista mea nu s-au regăsit pentru că nu-s interesată.
  • Încercați să vă schițați traseele pe zone, ca să economisiți timp cu transportul.
  • Chiar dacă poate fi ieftină, nu aș recomanda cazarea prea departe de Zonele 1-2, pentru că s-ar putea să plătiți mai mult pe transport decât pe cazare în sine. Just a thought, dar ar ajuta să faceți niște simulări de cost înainte să luați decizia finală.

 

Dacă e ceva ce ați completa la lista de recomandări, feel free to do it! Plănuiesc să îmi mai iau câteva zile de explorat Londra soon.

P.S. Pentru mai multe fotografii, puteți vedea și seria de Instastories aici.

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights