Howdy!
Mi se întâmplă foarte des să rămân cu haine aproape noi, nepurtate, din diferite motive. Fie că le-am cumpărat la impuls (cee ce încerc să nu mai fac lately), fie nu mai sunt mărimea potrivită sau alte motive, iată că ajung, inevitabil, cu aceste teancuri de haine cu care nu știu ce să fac. Și nu-s singura în situația asta, am mai citit pe la oameni întrebarea „ce fac cu aceste haine, care-s ca noi”?
Ei bine, am făcut eu o faptă bună și, în urma unei scurte cercetări, am găsit câteva soluții chiar bune. Vi le expun mai jos.
Le dai părinților. Eu port cam aceeași mărime cu mama și e prima personă pe care o sun după ce fac curățenie în șifonier. Dacă nu reușim să ne vedem în perioada imediat următoare, îi fac poze și îmi spune ce să păstrez pentru ea. Evident, port haine destul de clasice, în medie, altfel că nu întâmpinăm probleme mari la diferențele de stil.
Sau prietenilor. O altă variantă la îndemână este să îți chemi cel mai bun prieten și să îi faci cadou niște haine, dacă îi plac.
Le donezi. Și faci și o faptă bună. Lista de locuri și oameni care ar avea nevoie de ajutor e aproape interminabilă. Însă, voi încerca să punctez câteva dintre cele despre care știu for sure, așa încât să ai, totuși, niște direcții clare.
✦ există aceste containere în 15 parcuri din sectorul 1 din București, unde oamenii pot lăsa haine pentru cei nevoiași. Parcurile despre care vorbesc sunt: Parcul Luigi Cazzavillan, Parcul Venus, Parcul Regina Maria, Parcul Brâncuşi, Parcul Nicolae Iorga, Parcul I.C. Brătianu, Parcul Automatica, Parcul Piaţa Pajura, Parcul Teofana, Parcul Kiseleff, Parcul Bazilescu, Parcul Izbiceni, Parcul Cireşoaia, Parcul Băneasa şi Parcul Adalin.
Este indicat ca hainele să fie curate, lăsate în pungi, cu o etichetă pe care să scrie ce se află în interiorul pungilor. Spun asta pentru că e mai eficient la sortare și de ce să nu lucrăm în echipă?!
✦ Copacul cu haine este un event caritabil, care are loc în mai multe ediții. De data aceasta, ediția de iarnă se va desfășura pe 16 decembrie, pe Bd. Regina Elisebeta, în apropiere de Cișmigiu. Aici poți merge să donezi haine, care vor fi mai departe împărțite în mai multe ONG-uri. La această ediție, se acceptă numai haine de iarnă, însă îți recomand să urmărești pagina evenimentului, acolo sunt toate știrile pe acest subiect.
De asemenea, organizatoarea evenimentului a scris un articol mai amplu, cu mai multe locuri unde poți dona haine în toată țara. Îl poți parcurge cu încredere!
✦ poți merge și în cele 2 centre care și-au dedicat munca persoanelor fără adăpost: Samusocial, un ONG specializat pe așa ceva, și Carusel, un centru care găzduiește peste noapte, în sezonul rece, oamenii fără adăpost.
✦ există, de asemenea, magazine, unde poți dona diferite obiecte, printre care și haine, iar banii obținuți din vânzarea lor merg către diferite ONG-uri. Un astfel de loc de SocialXchange sau Merci Charity Boutique, care un magazin de caritate ambulant.
✦ în ultimă instanță, dacă ți-e lene să te deplasezi, există 2 site-uri, unde poți pune anunț cu orice ai vrea tu să donezi, printre care și hainele pe care nu le mai porți. Primul este lucrurigratis.ro, al doilea este imparte.ro.
✦ Miniprix a lansat o aplicație numită Seva, prin care poți dona haine, însă doar atunci când faci o comandă la ei, astfel încât curierul să le poată ridica atunci când îți aduce comanda. Eu mi-am comandat haine de la ei aproape toată adolescența, așa că mă bucur să descopăr această inițiativă a lor.
✦ În Promenada există acest magazin, deschis doar sezonier (a avut 2 campanii până acum, dacă nu mă înșel), denumit The Empty Shop. Este un spațiu amenajat pe modelul unui magazin, dar cu rafturile goale, unde oamenii pot veni să așeze hainele de donat. La finalul campaniei, acestea sunt strânse și date spre oamenii nevoiași. De urmărit pentru că sigur vor mai exista ediții, a fost un real succes.
Dacă o parte din hainele tale sunt noi și parcă te dor, totuși, buzunarul, portofelul sau sufletul, atunci poți să le vinzi. Dincolo de acele variante clasice – OLX (sau alte site-uri de acest tip) și grupurile de vânzare-cumpărare de pe Facebook – există un serviciu extrem de nou în România, lansat în urmă cu câteva luni, care se numește Remix Bag.
Mecanismul este unul destul de simplu, îți comanzi de pe site pungă specială în care trebuie să pui hainele și un curier Remix le preia gratuit de la tine. Hainele sunt evaluate și puse la vânzare. După ce sunt vândute, Remix păstrează un comision, restul banilor ajung la tine. Nu am testat, așa că nu pot da mai multe informații. Pare, însă, destul de interesant.
Apoi, dacă îți arde și de socializat, nu excludem nici varianta yard sale-urilor, care s-au înmulțit destul de mult în București lately. Am participat și eu mai demult la Love Yard Sale și poți găsi impresiile mele aici.
Sper că ți-am dat suficiente variante, acum rămâne numai să faci curățenie în șifonier. I know, altă poveste aici! Dar poate o dezbatem next time.
Kisses & Hugs
2 Comments