Hey, hey,
A venit toamna. Yasssss! Iubesc sacourile în carouri, pantofii Oxford, șalurile pufoase, ciocolata caldă, plimbările printre frunzele căzute și tot vibe-ul pe care acest anotimp mi-l oferă. Cumva, tot ce îmi doresc în această perioadă e legat de apropierea de familie, petrecerea timpului cu prietenii ăia puțini și buni și un coziness pe care vara nu ți-l asigură niciodată.
Ce îmi mai place la fel de mult este că vine sezonul lumânărilor. Recunosc că, uneori, le aprind și vara, dar nu prea fac parte din decor. Cum se face rece afară și parcă vremea e putin mohorâtă, lumânările îmi luminează după-amiezile și mi le transformă în me time în no time.
Având în vedere că ard o perioadă bună de timp la mine în casă, m-a interesat foarte tare să găsesc variante care să nu mă afecteze din punct de vedere al sănătății. Uite așa am ajuns la lumânările de soia, pe care nu le găsești chiar peste tot și sunt puțin mai scumpe decât lumânările clasice. Există, totuși, o serie de beneficii care mă face să recomand din toată inima ceara de soia.
Primul și cel mai important este legat de faptul că ceara de soia provine din surse regenerabile și nu emite fum toxic. Apoi, arde mult mai lent, aproape de două ori mai lent decât lumânările normale, ceea ce ar putea justifica lejer prețul mai mare. Aroma naturală se simte foarte bine pentru că ceara soia captează mult mai multe mirosurile uleiurilor esențiale.
Iar acum, partea mai complicată este că nu prea se găsesc în comerț, ci mai degrabă la oameni care le fac acasă. În căutările mele, am găsit patru surse pentru astfel de lumânări, pe care ți le listez mai jos, în cazul în care ești interesat să testezi.
Pe Darshop vei găsi lumânări din soia fie lucrate în colaborare cu diferiți artizani români (în suport ceramic, de exemplu), fie în suport de sticlă, fie în cutie de metal (ideale pentru călătorit). Aromele sunt dintre cele mai diverse, eu am testat aroma de cafea, aroman de vanilie și aroma de mentă. Absolut geniale toate. Prețurile variază în funcție de dimensiune și recipient, începând cu 39 lei până la 140 lei.
Ceea ce diferențiază Flairscent de orice de pe piață este și pasiunea pentru vintage. Astfel că gagica ce le creează este mereu într-o continuă vânătoate după recipiente vechi, pe care le recondiționează și le refolosește pentru lumânări. Poți găsi la ea tot soiul de arome, de vară sau iarnă, fructate, florale sau lemnoase, iar recipientele sunt adevărate bijuterii. Prețurile variază și ele, de la 40 lei până la 180 lei.
Așa cum îi spune și numele, aici găsim lumânări din soia turnate în cești, mai mari sau mici, cu modele dintre cele mai diferite. Poți găsi aici mai multe colecții: #peRomânește, cești cu motive tradiționale, #GoodMood, cu arome care să te liniștească, #ScentsofMagicCities, cu 5 arome din 5 orașe diferite, și #FlowerPower, cu arome florale, bineînțeles. Prețurile oscilează între 60 și 150 lei.
Nohea este un brand românesc de lumânări din soia, găsit pe Rangali, un site în care eu am încredere și pe care găsești o grămadă de produse bio. Nu au foarte multe arome pe site, însă au un packaging foarte nice și mă tentează să le încerc toamna aceasta. Am verifica și site-ul lor, iar acolo au și mai puține opțiuni. Merită atenția, totuși.
Iar acum, dacă tot ți-am zis de unde să îți iei și poate chiar iei în calcul achiziția unei lumânări, aș vrea să îți spun câteva cuvinte și despre cum folosești și cum ai grijă de o astfel de lumânare. Pe lângă faptul evident că nu trebuie să lași lumânarea niciodată nesupravegheată, e indicat să fie departe de obiecte inflamabile, animale și copii. De asemenea, e important ca, înainte de fiecare aprindere, să rupi aprox. 5 mm din fitilul carbonizat pentru a nu scoate fum și a nu cădea resturi în ceară. Dacă ai fitil de lemn, lumânarea poate să ardă 3h în medie. Dacă este din bumbac, poate să ardă și 4h.
Deși lumânările sunt puse în recipiente safe și rezistente, îți recomand totuși să o plasezi pe un suport special, nu direct pe mobilă. Sunt șanse mari să se încingă și să îți distrugă piesele de mobilier.
Sper că ți-am fost de folos cu tot ce ți-am scris mai sus, iar dacă ai vreo sugestie de unde mai pot lua astfel de lumânări, lasă-mi un comentariu!
Hugs!
Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase. Lumânările din ceară de soia încep să-și câștige prieteni noi, pe piața din România, iar eu mă bucur mult că ți-au plăcut lumânările mele. Între timp am adăugat arome noi, așa că te invit cu drag să-ți arunci un ochi. 🙂