Bun! E vineri, e început de weekend, încă o oportunitate de leneveală în masă pentru unii dintre noi. Gen eu! Dar, în apărarea mea, vă voi spune că am citit mult lately şi plănuiesc să citesc la fel de mult pentru restul verii, motiv pentru care am găsit absolut necesar să întocmesc o listă de recomandări. Nu veţi regăsi în lista mea lecturi uşoare de răsfoit pe plajă, ci unele puţin mai greu digerat şi care te vor invita la introspecţie, că e bine pentru minte să îi mai dăm de gândit.
- Nu pot să nu încep cu romanul autoarei Jojo Moyes, roman ce a fost ecranizat și ce a lăsat o urmă foarte adâncă în sufletul meu – „Inainte sa te cunosc”. Este un roman despre iubirea necondiţionată, despre suferinţă, despre norocul vs ghinionul de care ne putem lovi în viaţă şi despre cum sentimentele frumoase îşi pot face loc şi în cele mai sumbre colţuri ale sufletului. După fiecare repriză de citit, ieşeam afară, în grădină, şi mă bucuram de tot ce e în jurul meu, de la soare şi aer curat până la pisica mea leneşă şi fasolea bunică-mii întinsă la uscat. În acelaşi timp, mi-am simţit sufletul apăsat, aşa cum îl simt şi scriind aceste rânduri. Deja mi-am obligat o prietenă să o citească şi urmează să mai oblig persoane. O recomand din toată inima!
2. „Lean In”, scrisă de Sheryl Sandberg, este cea de-a doua carte pe care o recomand. Autoarea este directorul de operaţiuni al Facebook. O recomand pentru tot ce înseamnă leadership, conexiuni pe care trebuie să ţi le creezi singură de-a lungul timpului şi pentru ce înseamnă să fii femeie într-un mediu dominat de bărbaţi. Ideea care m-a fascinat în mod special este aceea că nu există instrucţiuni precise care să te ducă pe drumul succesului, există doar rătăciri şi descoperiri şi există relaţii de camaraderie pe care le legi pe drumul anevoios către jobul de vis.
3. „Arta de a cere”, scrisă de Amanda Palmer este o carte care mie mi-a dat curaj şi, parcă pe măsură ce o citeam, simţeam cum îmi creşte încrederea că, dacă vrei ceva, poţi. Poate fi privită ca o poveste motivaţională, dar este mult mai mult decât atât pentru că dezbate aspectele emoţionale, filozofice şi practice ale artei de a cere. Să ceri deschis poate să atragă şi sentimente negative, dar dacă treci peste teama asta, atunci lucruri minunate ţi se vor întâmpla. Sau aşa spune Amanda, cel puţin. Iar eu cred că unele teorii merită însuşite şi testate.
4. Cu riscul de a părea o feministă înrăită, vă mai recomand și cartea „Nu genul ăla de fată”, de Lena Dunham.Am ales să o citesc după ce am văzut serialul Girls, regizat tot de Lena Dunham. Mi-a plăcut Lena, mi-a plăcut perspectiva ei despre viaţă, mi-a plăcut modul în care vorbeşte despre „micile” probleme existenţiale ale fetelor care se transformă în femei. Are un stil pe care l-am savurat din prima clipă şi eram sigură că aşa va fi, dat fiind serialul regizat în aceeaşi manieră. Dacă nu l-aţi văzut, trebuie să o faceţi!
Acum să vă fac şi o listă cu ce mai plănuiesc să citesc. Prima este clar #girlboss, scrisă de Sophia Amoruso. Apoi mă tot roade curiozitatea să văd ce spune în cartea ei, Girl Online, Zoella, faimosa vloggeriță. Şi ar mai fi continuarea de la „Înainte să te cunosc”, dar cred că am nevoie să mai aştept puţin înainte să o citesc.
Voi ce ați citit? Ce vreți să mai citiți? Aștept cu mare, mare interes recomandări de la voi! 😀
Eu acum mă iau la trântă cu „Maestrul și Margareta” – Bulgakov. Are ceva mai mult fantastic în ea decât sunt eu obișnuită să citesc, dar asta mă provoacă și mai mult. 😀
Am început să citesc multe cărți scrise de autori clasici. Recuperez din perioada facultăților, timp în care am acordat mai multă atenție cărților de specialitate.
Ultima carte citită a fost Portretul lui Dorian Gray – Oscar Wilde. Recomand călduros Platforma – Michel Houellebecq. Spor!
Multumesc pentru recomandare, draga mea! Trec pe lista. Urmeaza o vacanta de o saptamana pe plaja, asa ca aveam nevoie de sugestii.
Felicitari pentru initiativa! Stiu cum e interesul pentru literatura in timpul facultatii, nu prea exista. :))