Hello! De azi începem şi seria recenziilor de cărţi. Am tot citit în ultima vreme, am învăţat nişte chestii atât de faine şi mi s-au deschis noi orizonturi cu privire la creativitate, cu privire la mine – lucruri pe care vreau să le transmit mai departe. Cum aş putea altfel decât prin intermediul acestui locşor al meu, unde adun tot ce e mai frumos în viaţa mea?
Prima carte despre care îţi povestesc se numeşte Lecţii de magie şi este scrisă de una dintre autoarele mele favorite – Elizabeth Gilbert. Se vorbeşte în această carte despre cum poţi să îţi cultivi creativitatea.
M-am gândit, pentru a fi mai uşor de urmărit, să structurez articolul în 13 lecţii pe care le-am învăţat eu (şi mi le-am şi însuşit) din această carte. Here we go!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
1. Cu inspiraţia trebuie să cooperezi, cu deschidere şi relaxare. Atunci când o idee vine, trebuie să îi faci loc în viaţa ta, dacă o consideri importantă. Practic, trebuie să fac curăţenie pe birou – şi la propriu, şi la figurat. Notează, munceşte, prioritizează!
2. Dacă nu faci loc ideii în viaţa ta şi amâni momentul în care aceasta trebuie adusă la viaţă, ideea te va părăsi şi va căuta un alt mediu propice pentru ea. Atunci să nu te oftici când altcineva a iniţiat înaintea ta fix proiectul la care te-ai gândit şi tu. Posibil să te fi gândit prea mult la el și să fi uitat să acţionezi. Unii numesc asta descoperire simultană, iar tu trebuie să fii primul care pune mâna pe idee. Ca să mă fac şi mai înţeleasă, cunoaști momentul ăla când, după o lungă perioadă în care nimeni nu te curtează, apar dintr-o dată pretendenţi? Pentru ca s-a produs acea descoperire simultană și amândoi te-au descoperit în același timp. La fel se întâmplă și cu ideile.
3. Există şi inspiraţie pură. Dar e un dar foarte rar, iar fără muncă grea, e degeaba.
4. Nu ai nevoie de permisiune sau de confirmare pentru a te putea considera creativ. Sau pentru a duce o viaţă creativă. Până şi faptul că vrei să te apuci de grădinărit poate fi un act creativ. Este vorba despre ceea ce se numeşte îndreptăţirea creativă. Îţi este permis să fii aici, în această viaţă. Prin urmare, îţi este permis să ai un cuvânt de spus şi o viziune proprie.
5. E bine să îţi împodobeşti viaţa, emoţional vorbind, cât mai colorat cu putinţă: sunete noi, iubiri mari, decizii riscante, experienţe stranii şi eşecuri.
6. Nu trebuie să îţi fie teamă să începi, toată lumea imită înaintea de a putea inova. Iar aici pot să fac legătura cu blogul ăsta. Până mi-am descoperit vocea, stilul, sinele – am urmărit pe alţii şi încercăm să aplic şi la mine.
7. Educaţia nu se termină niciodată, e important să îţi cultivi curiozitatea cât mai mult.
8. În orice context, în orice meserie, trebuie să accepţi că este vorba despre un sandwich cu rahat. Cu alte cuvinte, e important să găseşti acel ceva suficient de semnificativ pentru tine, aşa încât să poţi accepta cu uşurinţă şi aspectele neplăcute. Peste tot sunt.
9. Ingredientele unei vieţi creative? NICIODATĂ BANII. Întotdeauna curajul, încântarea, permisiunea, perseverenţa şi încrederea – elemente universal accesibile.
10. Ţi-ai piedut inspiraţia? Scoate pijamalele, fă duş, dă-te cu puţin ruj şi cu puţin parfum. Apoi deschide larg fereastra şi aprinde o lumânare parfumată. Sau fă orice altă activitate care îţi încântă sufletul. Nu te lega de scaun şi de laptop.
11. Nu trebuie neapărat să suferi ca să scrii bine. Să cânţi bine. Să pictezi bine. Nu mai e deloc la modă să fii un martir al artei. Da, cu siguranţă vor exista şi momente de disconfort, dar nu trebuie ca toată viaţa unui artist să fie compusă din aşa ceva.
12. Mai bine eşti farsor, decât martir. De ce? Martirul spune: Voi sacrifica totul pentru a purta acest război imposibil de câştigat, chiar dacă asta înseamnă să fiu tras pe roată. Farsorul spune: Nu există sistem, toate-s bune şi nimic nu-i sfânt!
13. Există o tactică numită joc combinatoriu, folosită şi de Einstein, care presupune deschiderea unui canal mintal, ocupându-te de altul. De aceea, geniul cânta deseori la vioară atunci când întâmpina dificultăţi în rezolvarea vreunui puzzle matematic. După câteva ore de sonate, găsea răspunsul.
Acestea sunt doar câteva idei extrase de mine, subiectul creativității fiind tratat într-un mod destul de complex. Așa că îți recomand cu toată sinceritatea să citești cartea întreagă. Cheers!
Faina cartea si subiectul creativitate e pe placul meu sau mai bine zis al bloggerilor.
Nu știam despre Elizabeth Gilbert că scrie și pe teme motivaționale. Am citit din seria ei de cărți „Mănâncă, roagăte, iubește” și continuarea „Și am spus da”. Chiar m-ai făcut curioasă să citesc și altceva de la ea.
Creativitatea/inspirația poate fi peste tot în jurul nostru! Important este să deschidem ochii (ori să-i inchidem) și sa o lasam sa ne cuprindă!
Si eu planuiesc sa o citesc cat de curand!
Foarte bun articolul. Personal mi s-a intamplat des asta:
2. Dacă nu faci loc ideii în viaţa ta şi amâni momentul în care aceasta trebuie adusă la viaţă, ideea te va părăsi şi va căuta un alt mediu propice pentru ea. Atunci să nu te oftici când altcineva a iniţiat înaintea ta fix proiectul la care te-ai gândit şi tu. Posibil să te fi gândit prea mult la el și să fi uitat să acţionezi.
S-ar putea sa iau si eu cartea. Am incercat sa ma uit la Eat Pray Love, la film, de trei ori si am adormit la el de fiecare data. M-a frustrat atat de mult incat am zis ca n-are rost. :)))) Am privit insa un TedTalk de-al ei si parca-parca i-as da o sansa. Am pus la bookmarks articolul tau pentru ca este unul foarte foarte bun si pe placul meu!
Daca tot suntem la capitolul recenzii, Crista, ce zici sa lasi si tu o recenzie la compania care iti gazduieste siteul aici http://www.idealhost.ro/gazduire-web/recenzii-hostinger si sa contribui la comunitatea noastra 🙂