Skip to main content

Momentul T0 a fost cel când am primit mesaj pe Facebook de la o prietenă, cu întrebarea „Mergem în Praga?”. Se întâmpla undeva prin mai 2018, dacă nu mă înșel, și cred că a fost cea mai random invitație într-o vacanță. Nu la fel de random a fost răspunsul meu pentru că Praga era pe harta celor mai dorite capitale pe care aș fi vrut să le văd. Culmea, acum e pe harta celor pe care le-aș revedea anytime. Simt oricum că cele 4 zile rezervate nu au fost suficiente pentru a explora tot ce mi-aș fi dorit. Am bifat, ce-i drept, hot spot-urile despre care citisem peste tot și am plecat cu promisiunile că, next time, voi face lucrurile diferit. O să îți povestesc cam tot ce trebuie să știi despre Praga și unde ar trebui să îți îndrepți atenția.

Am avut activitățile împărțite pe zile în funcție de locație, astfel încât să economisim timp cu deplasarea.

 

Ziua I

Am ajuns în Praga în jurul orei 15:00, dar am pierdut vreo 2h cu schimbul valutar și achiziționarea abonamentului de transport pe 72h. O sa detaliez mai jos informațiile despre transport și plată și voi continua aici cu ce am făcut în prima zi.

Mi-am dorit tare să vad Podul Carol, alături de Turnul Petrin, construcții absolut uimitoare. Acest pod trece peste râul Vltava, iar numele vine de la regele care a dorit construcția lui, în anul 1357. Turnul este exact la intrarea pe pod, dinspre centrul istoric. Am aflat ulterior că turnul nu mai poate fi vizitat, începând cu anul 2019, urmând să intre în renovare, care este estimată la 20 de ani. E un proces extrem de greoi și complicat și doar cei care au văzut turnul pot înțelege complexitatea detaliilor și a întregii construcții. Este în stil gotic, ca multe alte construcții din Praga.

Poți urca în turn, în schimbul a 100 de coroane, adică 18 lei, și poți vedea de sus tot râul Vltava și podul furnicar. Da, în toată perioada în care am stat în Praga, a fost furnicar de oameni la absolut orice monument, orice loc și orice terasă.

Ce mai poți vedea pe pod sunt replicile a 30 de sculpturi religioase, în stil baroc, amplasate pe balustradele podului, reprezentând sfinți și protectori venerați în vremurile vechi.

Vizitarea podului și turnului durează aproximativ o oră, dacă nu te grăbești, luând în calcul și aglomerația.

După pod, ne-am bucurat de o scurtă croazieră pe râul Vltava, care te plimbă prin fața unor clădiri imense și impresionante, atât la nivel de arhitectură, cât și la nivel simbolistic. Există un ghid care îți povestește despre toate frumusețile care se întind în fața ochilor tăi. E foarte relaxant și nouă ne-a prins foarte bine după un drum extrem de obositor. O astfel de croazieră durează în jur de 1h și costă în jur de 300 de coroane, adică 50 lei. În banii aceștia este inclusă și vizita Narodni Museum, care e tot în centru, dar nu m-a impresionat foarte tare.

Ne-am oprit să mâncăm la un restaurant cu specific ceh, din centru, unde am testat aripioare cu usturoi si porumb. DE-LI-CIOS. Am mâncat ca niște porcușori. Apoi ne-am delectat cu o halbă de bere neagră, care e destul de bună, însă nu atât de aromată pe cât mă așteptam.

În trecere, ne-am bucurat și de Piața Wenceslas, unde se află și Ceasul Astronomic, care, din păcate, este în renovare de câțiva ani. Din acest motiv, este complet acoperit și nu vezi nimic, practic.

praga

praga

praga

praga

Ziua II

Cea de-a doua zi a fost destul de lejeră, am mers foooooarte mult pe jos. Am început cu Grădina Zoologică, un loc imens, la care ai nevoie de min. 4h ca să o poți parcurge. Este bine organizată și îngrijită, cu țarcuri imense pentru animale. Prețul unui bilet este de 200 de coroane, adică 36 lei. Cel mai mult mi-au plăcut lamele, flamingos și liliecii. Dar ai o diversitate super mare de animale, așa că dacă ești fan, u should try it! În interiorul grădinii, sunt presărate tot felul de restaurante și cafenele, așa că poți lua pauze anytime.

Am continuat plimbarea în Grădina Botanică a Pragăi, care este în vecinătatea Grădinii Zoologice. Este un loc în care praghezii chiar își petrec timpul aproape ca în parc. Sunt multe zone destinate picnicului, alte zone destinate plimbării, iar noi am prins un festival cu specific african, care ne-a plăcut super mult. Aici ne-am tolănit oleacă pe hamace și apoi am pornit spre următoarea destinație. Trebuie să știi, însă, că intrarea în Grădina Botanică te costă 150 de coroane, adică 27 lei. E un preț măricel, sunt de acord!

Ultima oprire din cea de-a doua zi a fost la Palatul Troja, pe care îl puteai admira de sus, din Grădina Botanică. Este o clădire cu specific baroc, cu o construcție extrem de echilibrată și plăcută, cu grădini imense și pitorești. Am admirat in liniște muralele de o frumusețe copleșitoare și candelabrele imense care te transportau inevitabil într-o altă lume. La subsolul palatului, se găsește o expoziție de sculpturi destul de interesante, protejate aici de trecerea vremii și natură.

Biletul costă 120 de coroane, adica 21 de lei, iar tot turul ne-a luat în jur de 2h.

Ne-am întors la hotel dupa cele trei de mai sus și ne-am pregătit pentru noaptea de clubbing. Ne-am dat seama că viața de noapte e destul activă în capitala Cehiei, așa că am hotărât să luăm o porție și din această bucată. Am optat pentru un pub crawling, deși experiența în sine nu a fost cea mai bună. Recomand, în schimb, ultimul club de pe lista pub crawling-ului nostru, unul dintre cele mai mari din Europa, care se întinde pe vreo 4 etaje, iar fiecare etaj are specificul său. Locul se numește The Karlovy Lazne, este super central, fix lângă Podul Carol și este extrem de cunoscut, inclusiv printre turiști.

praga

praga

praga

Ziua III

Întreaga zi a fost rezervată complexului Castelului Praga, unde își au reședințele și președintele și prim ministrul Pragăi. Sunt în jur de 10 locuri pe care le poți vedea în tot complexul și chiar ai nevoie de o zi întreagă, de diminață până seara, ca să le bifezi. Noi am ales ce ni s-a părut mai interesant: St. Vitus Cathedral, Old Royal Palace, St. George’s Basilica, Golden Lane with Daliborka Tower. Ce-i drept, le-am plătit pe toate 4 la intrare, însă ne-am petrecut timpul numai Catedrala Sfântul Vitus și pe Golden Lane.

Catedrala Sfântul Vitus este ceva ce nu poți rata sub nicio formă, dacă ajungi în Praga. Numele ei întreg este Catedrala Mitropolitană a Sfinților VitusVenceslau și Adalbert și este o catedrală mitropolitană romano-catolică, necropolă regală și imperială, catedrală a Arhiepiscopiei de Praga. Este un exemplu de arhitectură gotică, fiind cea mai mare din țară. Pentru cei care nu suferă de claustrofobie sau rău de înălțime, cea mai tare chestie ever este să urci în cel mai înalt turn al catedralei. Partea nasoală e că nu există lift, așa că trebuie să urci vreo 8 etaje, pe o scară în spirală, extrem de strâmtă și dubioasă, fără niciun refugiu. Odată ajuns sus, ți se taie respirația. Mostly, de la efort, dar și de la view. Cred că acolo am făcut cele mai frumoase fotografii și a fost și singurul moment de deconectare totală din toată vacanța. 

Un moment interesant aici este schimbarea gărzii castelului de la ora 12:00, dar este extrem de aglomerat și nu îți garantez că poți vedea ceva, dacă nu vii cu mult timp înainte să prinzi loc. Eu am încercat, dar cum nu suport îmbulzeala, am renunțat rapid.

praga

praga

În ultima zi, am avut program liber, deși ne programaserăm să luam la rând toate muzeele din centru: Muzeul de Ciocolată, Muzeul Torturii și Muzeul de Ceară, dar după ce l-am vizitat pe primul și ne-am dat seama ce pierdere de timp și bani presupune, am renunțat la idee. În schimb, ne-am plimbat random pe străduțe, ceea ce recomand din toată inima, pentru a prinde vibe-ul orașului. De asemenea, am bifat ceva ce inițial nu era în program: Biblioteca Klementinum. Este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Este ceva ce credeam că pot vedea doar la Hogwarts sau ceva de tipul acesta. Se află tot în centrul Pragăi, găzduiește vreo 20.000 de cărți, iar un tur al acestei maiestuoase biblioteci înseamnă Biblioteca Barocă, Turnul Astronomic, Holul Meridian și Capela Oglinzilor. Nu ai voie să atingi nimic și nu ai voie să faci fotografii at all în interior. În Turnul Astronimic, poți ieși pe balcon și să fotografiezi tot centrul orașului.

 

Fotografii preluate de pe site-ul oficial al Bibliotecii Klementinum https://www.klementinum.com/en/

 

Transport

Noi am circulat numai cu metroul, era foarte aproape stația de hotelul unde am fost cazați. Ne-am luat bilet valabil 3 zile, care a costat 310 coroane, adică în jur de 50 lei. Pe acesta îl compostezi la prima călătorie, iar pentru următoarele 72h nu trebuie decât să îl ai la tine. Nu e de joacă aici cu controlorii, eu am prins control și sunt foarte rigizi și deloc comunicativi. Nu cred că știau prea bine engleză, tbh. Mie mi s-a postat în față și nu înțelegeam ce vrea de la mine, în engleză nu vorbea. Într-un final, mi-a arătat insigna și a fost ok.

Am luat și un uber în noaptea cu clubul, a costat în jur de 30 lei, iar distanța din centru până la hotel e destul de mare. Aparent, nu e așa scump uber acolo.

 

Cam atât din Praga! Dacă ai sugestii sau completări, let me know! Punem pe listă pentru data viitoare.

kisses

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights