Mi se pare ireal cum am ajuns să fim fascinați de cele mai mici gesturi și comportamente care țin, efectiv, de bun simț și eleganță și cum le confundăm adesea cu flirt sau slăbiciune sau mai știu eu ce. Să ai bun simț și să fii elegant în atitudinea față de ceilalți, în gesturi, în cuvintele alese nu este deloc greu și nu își trebuie o educație aleasă. Chiar deloc…
Am pus mai jos câteva aspecte care pot fi educate destul de ușor, if u ask me, dar care pot face o diferență atât de mare în felul în care suntem percepuți și în felul în care îi facem pe ceilalti să se simtă.
Să spui mulțumesc des. Când ți se ține ușa, când ți se cedează un loc, când ți face un compliment sau când cineva îți oferă ajutorul. Nimic nu e al tău by default și oamenii nu sunt nevoiți să te trateze mereu frumos,. Dar dacă cineva și-a făcut curaj să te complimenteze sau și-a rupt din timpul lui ca să te ajute pe tine, fii elegant și mulțumeste. Nu arunci un mersi sau ms, ci mulțumește din suflet! În aceeași măsură, nu te feri să ceri iertare atunci când simți că ai depășit limitele unui om sau când nu poți ține cuvântul promis.
Vorbește calm! Ai grijă cum accentuezi cuvintele și cum le alegi. Ne-am pierdut complet acest simț de a ne oferi respectul față de cineva prin felul în care ne adresăm. Nu vorbesc aici despre politețuri fade, ci despre adresări delicate, cu grijă, cu atenție asupra ce efect pot avea cuvintele noastre asupa celuilalt.
Învață arta conversației! Nu privi la alți oameni atunci când o persoana îți vorbește. Privește-o în ochi și transmite-i căldură și interes. Senzația de bine pe care o vei lăsa în urmă este greu de înlocuit, într-o lume în care atenția se disipă cât ai bate din palme. Nu întrerupe și abține-te de la a spune „Hey, și eu…”. Oferă spațiu și timp poveștilor celorlați și, cu siguranță, va veni și rândul tău.
Nu uita de zilele de naștere ale persoanelor cu care îți împarți viața, fie că e vorba despre familie sau colegii de muncă. Nu trebuie să faci mare eveniment din asta, dar o cutie de bomboane sau o lalea pot să însenineze ziua unui om drag.
Punctualitate. Înțeleg că trăim într-un București aglomerat, întârziat și gălăgios. Dar e foarte important să fii punctual și să nu te lași așteptat. Nu e nimic special în asta și nu vorbește despre tine într-un mod frumos. Ia-ți marje de eroare, nu pierde vremea cu detalii și respectă timpul și energia celuilalt.
Lauda de sine nu miroase a bine! Asta nu înseamnă că nu poți să vorbești despre reușitele tale, dar fă-o constructiv pentru ceilalți, împărtășește-le cum ai ajuns acolo, ce ai învățat și care au fost obstacolele. Folosește ceea ce ai învățat ca să încurajezi, nu ca să descurajezi.
Nu statutul sau condiția financiară te transformă într-un om elegant, ci dimpotrivă, am numeroase exemple care demonstrează opusul. Călătoria, fizică și psihică, arta, cărțile, oamenii pe care îi cunoși și explorezi – acestea îți dau notă distinctă, armonioasă.
Îmbracă-te asortat ocaziei, chiar dacă e super trendy să porți sneakerși la o gală. Bunul simț presupune să îți arăți respectul față de organizatori și față de ocazie prin respectare dress code-ului.
Oferă cadouri personale și bine gândite, nu cadouri scumpe. Se întâmplă des să jenezi prin cadourile foarte scumpe și care nu au nicio legătură cu sufletul omului. Fă un research, analizează, fii atent la discuții și descoperă frânturi din dorințele celui care îi oferi cadoul. Less is more!
Dacă faci o favoare, nu o face ca să ai un alibi. Fă-o dacă realmente vrei să ajuți. Dacă nu simți asta, mai bine refuzi. Nu încerca să mergi pe premisa „nu știi niciodată când o să ai și tu nevoie de ajutor”.
Pentru tine ce înseamnă în 2019 să ai bun simț, să fii un om elegant? Sunt foarte curioasă ce părere ai, așa că scrie-mi mai jos.
Kisses and love
Hai noroc. E prima data cand intru pe blogul tau si vreau sa te felicit pentru ceea ce faci. Ai gasit si urmaresti perfect nisa, dar, dupa ce am citit cateva din articolele tale, mi-am dat seama ca, in primul rand, nu am mai citit de mult scrieri de genul si in al doilea rand, ca e foarte usor, intr-o epoca a vitezei informatiei, dar in care inteligenta emotionala se mica precum melcii, sa te dezvolti ca individ prin pragmatism. Pentru mine, nu in 2019, ci din totdeauna, eleganta si bunul simt au venit ca efect colateral al culturii generale, pragmatismului si concentrarii pe dezvoltare personala. Spor in continuare!