Skip to main content

Așa se numește proiectul realizat de Fundația Anais, în parteneriat cu agenția de publicitate Centrade Cheil. Proiectul vorbește despre violența domestică, un subiect adus în atenția noastră de mulți ani încoace. Aparent, prea multe măsuri nu se iau, pentru că la fiecare 30 de secunde o româncă este victima violenței domestice. Este o crudă statistică națională. Și ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că, de frică, prea puține femei vorbesc și mai puține cer ajutor, pentru că agresorii le domină la nivel psihologic și de cele mai multe ori le izolează, îndepărtându-le de familie, de prieteni  și de toți cei care le-ar putea ajuta.

Din fericire pentru mine, nu m-am lovit de niciun astfel de caz printre persoanele apropiate mie, dar asta nu mă face mai puțin interesată de subiect. Ca o susținătoare convinsă a independenței și puterii femeilor, aleg să mă implic cu toate resursele pe care le am, chiar dacă de multe ori acestea sunt reprezentate doar de o vorbă bună și o îmbrățișare. Orice inițiativă îmi apare în cale, aleg să mă implic. Ceea ce ar trebui să facem toți. Cu accent pe toți. Adică și bărbații. Aceia dintre voi care valorifică femeia și o tratează ca atare.

Oamenii care au gândit această campanie au îmbinat armonios arta cinematografică de acum 100 și ceva de ani, adică filmul mut, cu poveștile a 7 femei care au fost victimele violenței domestice, dar care au reușit să iasă de sub această tiranie și să își reconstruiască întreaga viață.

 

Campania are obiective care merg în două direcții: încurajarea mai multor femei, victime ale abuzului domestic, să rupă tăcerea și să contacteze Asociația ANAIS pentru ajutor și strângerea de fonduri pentru primul și singurul adăpost de urgență din București, cu program non stop, deschis de Asociația ANAIS pentru victimele violenței domestice. În momentul ăsta, adăpostul de urgență este pe cale de a fi închis în două luni, din cauza lipsei de fonduri.

Ce putem face noi, cei care suntem pe lângă femeile abuzate? În primul rând, nu mai există ipoteza în care „nu intervin în viața de familie a oamenilor”. Atunci când este vorba despre violență, această ipoteză nu mai e valabilă. Ba mai mult, te transformă  într-un complice. În al doilea rând, tratează femeia abuzată cu bunătate și fă-o să aibă încredere în tine. Nu o certa pentru că va fugi și se va ascunde. Oferă-i tu soluții, femeile în situații de genul acesta nu vor mai avea energia să le caute. Una dintre soluții este îndrumarea către Anais, care dispune de îndrumare și consiliere socială, juridică, psihologică și vocațională. Le ajută pe femei să își construiască dosarul pentru obținerea ordinului de protecție (2019 fiind primul an din care începe să se aplice și la noi), le oferă adăpost și le ajută să își pună viața în ordine.

Aici poți găsi un document cu mai multe informații.

Ce mai putem face este să susținem financiar asociația, căreia i s-au tăiat fondurile de către primărie, God know why. Fie că lucrezi într-o companie cu componentă puterncă de CSR, fie ai niște bănuți de care te poți lipsi, orice ajutor este binevenit. Deja sunt sponsori care s-au adăugat cauzei, dar te poți număra și tu printre ei. Un mare bravo Sensiblu, care a donat în urmă cu câteva zile suma de 20.000 euro!

 

Acțiunile mici, dar constante, duc la schimbări mari!

 

 

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights