Iubesc Ziua Femeii și iubesc, de fapt, orice sărbătoare și orice moment din an care ne dă prilej să ne oprim din vârtejul zilnic, grijile care ne năpădesc din ce în ce mai tare și din ce în ce mai des. Chiar dacă se întâmplă doar pentru o zi, nu aș vrea să îmi imaginez o realitate în care nu ar exista nici măcar aceste mici simboluri ale bunătății, veseliei și celebrării.
În martie se cam întâmplă ca femeia să fie în centrul tuturor cadourilor și atenției, ceea ce e un lucru minunat. Ciocolată, flori, pachete superb și atent ornamentate, complimente și mulțumiri. Parcă și femeile între ele devin oleacă mai tolerante.
Dar dincolo de mulțimea de oferte și produse în formă de flori și inimioare, de la săpun până la prăjituri și aranjamente florale, m-am întrebat cum aș putea să marchez luna femeii în acest an într-o formă mai cu sens pentru comunitate. Evident că și eu îmi sărbătoriesc femeile importante din viața mea și mă sărbătoresc și pe mine – dintotdeauna am încurajat asta. Dar simt o nevoie puternică de a merge dincolo de asta și de a vedea ce pot face eu pentru femeile din jurul meu.
Poți să donezi demnitate femeilor din comunitățile sărace
Dacă în bula în care ne învârtim noi, se discută deja la un al nivel despre menstruație, într-o bulă paralelă sunt fete și femei care nu au acces la tampoane și absorbante, nu au acces la igiena de bază și nu au acces la educația feminină de care au nevoie.
Exisă acest ONG Pe Stop care și-a asumat misiunea de a distribui lunar pachete cu produse de igienă menstruală și de a organiza cursuri de igienă pentru femeile vulnerabile din România. În luna martie, poți face un bine femeilor, oferindu-le acces la demnitate, la autocunoaștere și la creșterea stimei de sine. Poți ajuta acest ONG astfel:
- să donezi direct către ONG bani sau produse de igienă
- poți să redirecționezi impozitul pe venit către ei
- poți deveni voluntar pentru a ajuta la împachetarea și distribuirea pachetelor
- poți achiziționa unul dintre cursurile lor, căci veniturile din acestea merg în activitățile ONG-ului
Niciodată nu ai prea multe mame
Bine, veți spune că mama e numai una. Și așa e. Însă nu cred că nu am avea loc de a adopta încă o mămică indiferent de vârstă, în cadrul campaniei Adoptă o mamă, demarată de Mirela Retegan.Campania este la cea de-a șasea ediție și devine chiar o tradiție ca în fiecare an, de 8 martie, Mirela să aduce pachete și să le ducă drept cadou mămicilor din toată țara – mămici singure, fără familie, mămici agresate, mame din medii sărace sau care au renunțat la propria viață pentru a reuși să își susțină copiii.
Orice ajutor e binevenit – fie că vrei să creezi o experiență pentru o mamă, ai servicii pe care le poți dona, poți ajuta în logistică sau poți dona bani – o mamă îți va fi recunoscătoare pentru că, măcar pentru o zi, toată atenția este la ea, atenție pe care poate nu a primit-o niciodată.
Cum ar trebui să arate un pachet, dacă alegi această variantă:
- Produse necesare pentru o femeie, care pot să îi aducă fericire: vopsea de păr, un deodorant, un parfum, o eșarfă, mărgele, ojă, șampon, perie de păr, uscător de par, cremă depilatoare, creme de întreținere, genți, poșete, cărți, ciocolată. Să fie NOI, evident.
- scrisoare de susținere – niște cuvinte de bine, de încurajare, din suflet înseamnă foarte mult pentru o femeie care nu știe ce înseamnă o vorbă bună.
- Un contact prin care ea, la rândul ei, dacă vrea, îți poate trimite un mesaj de mulțumire
Lista tuturor locurile din țară unde pot fi lăsate pachetelor poate fi găsită pe pagina campaniei.
Încurajează o femeie să își schimbe viața
Multe femei reușesc să își adune curajul și energia după ce sărăcia sau abuzul le doboară. Sunt dispuse să încerce, să lupte și să spere la ceva mai bun pentru viața lor. De cele mai multe ori, însă, le lipsesc resursele exterioare. E foarte trist când cel mai greu de obținut resurse există, adică cele interioare, și te împiedici în cele materiale.
Pentru asta există Dress to Impress, o comunitate pusă la cale de două femei absolut superbe. Dana Tacea, stilist vestimentar, și Alecsandra Costin, specialist in comunicare, și-au propus să ofere femeilor cu venituri mici ținute profesionale pentru interviul de angajare.
Dacă ai lăsat în urmă viața de corporație sau work from home-ul te-a convins într-un final că ai mai multe haine office decât ai nevoie, acum e momentul să faci un downsizing. Tu îți eliberezi șifonierul, iar o femeie poate avea șansa vieții, într-o ținută care să îi dea încredere să obțină un job mai bun și, implicit, o viață mai bună.
Pe Dress to impress găsești mai multe detalii. În principiu, hainele se pot lăsa la SoftWash sau le poți trimite prin curier.
Susține o femeie să scape de abuz
Asociația Anais susține și luptă pentru promovarea și respectarea drepturilor femeii și, mai ales, reducerea pe cât posibil a abuzului emoțional, verbal și fizic asupra femeilor. Printre proiectele lor speciale se numără modificarea politicilor și legislației în cazul violenței domestice, dar și consiliere și îndrumare socială în mod gratuit pentru victimele violenței domestice, consiliere juridică cu privire la drepturile acestora și în vederea obținerii unui ordin de protecție. Toți acești oameni – terapeuți, avocați și voluntari – își susțin activitatea exclusiv din finanțări sau donații, așa că dacă simți că vrei să contribui la bunăstarea femeilor, în luna dedicată lor, te încurajez să iei în calcul implicarea în Asociația Anais. Aici vorbim despre schimbări pe termen lung, schimbări cu impact social extrem de puternic și extrem de necesar.