Skip to main content

A fi freelancer, soloprenor, nomad digital (vom vorbi și despre diferențele dintre ele) este ceva foarte la modă în zilele noastre și, de asemenea, portretizat glamorous și estetic pe Internet. Evident, acest stil de viață poate fi și așa, dar ascunde în spatele cortinei o mulțime de compromisuri, decizii dificile și situații inconfortabile pe care ar fi bine să fii pregătit să le treci. Sau măcar să știi că se pot întâmpla.

Se prea poate să mă fi văzut în ultimii ani, de când sunt freelancer, ieșind la multe cafele drăguțe prin centrul Bucureștiului, însă nu de puține ori s-au ascuns mini crize personale sau anxietate în spatele pozelor frumoase.

Intenția mea nu e să te sperii, bineînțeles, însă vreau să contribui la o perspectivă cât mai echilibrată asupra vieții de freelancer și astăzi îți voi povesti care cred că sunt pornirile unui om căruia i se potrivește această viață.

  • Îți place să te organizezi singur și ești mereu în căutarea optimizării timpului petrecut muncind.

Una dintre cele mai mari frustrări din poziția de angajat era faptul că, oricât m-aș fi chinuit să îmi organizez timpul în mod eficient și inteligent, depindeam întotdeauna de colegi sau manageri, care fie întârziau sarcinile lor, de care depindeam și eu, fie nu își luau în serios în munca, lucru care îmi afecta performanța. Simțeam că degeaba lucrez deștept, rapid și eficient, căci programul 9-5 mă forța să fiu legată de un scaun într-un birou gri. Mă forța să îmi încetinesc ritmul de lucru sau să îmi ascund competitivitatea pentu că de fiecare dată când am arătat cât de bine mă descurc, mi s-a dublat/triplat munca fără să fiu recompensată.

  • Ai curajul și îți dorești să îți validezi singur ideile și proiectele, fără să treacă prin 5 serii de feedback de la teamleader, manager local, manager regional etc.

Postura de angajat m-a ținut deseori umilă și mi-a tăiat aripile pentru că fie mi s-au refuzat soluții și propuneri pentru că „nu merge așa”, fie mi-au fost ignorate și folosite ulterior în nume propriu de către manageri. Nu am mai suportat acest „sistem imunitar” al companiilor, care îți închidea creativitatea într-o cușcă, ca pe un microb, și încerca să te aducă, asemenea unui Pat al lui Procust, la forma „angajatului ideal”. La care eu am aderat mulți ani, din păcate.

  • Te simți confortabil să lucrezi complet singur, însă ai capacitatea de a te adapta la o echipă atunci când e nevoie

Imaginează-ți atât: ești în camera ta, la birou, cu câteva raze de soare atingându-ți fața, cu telefonul pe silent, cu muzica preferată pe fundal, făcându-ți treaba, având focus și nefiind întrerupt în mod constant de chit-chat-ul colegilor de birou. Este rolul tău să îți asiguri un mediu de lucru proprice, este în responsabilitatea ta să îți setezi limite de lucru sănătoare, dar e bine, în același timp să îți antrenezi skill-urile sociale și de lucru în echipă, dacă vrei să ai de-a face cu proiecte mai complexe, care presupun relaționarea cu alți colaboratori.

  • Poți face față impredictibilității financiare și ești dispus să înveți sigur cum să îți planifici bugetele personale & de business

Unul dintre subiectele cele mai înfricoșătoare pentru cineva care abia pornește pe acest drum este legat de finanțe. Și pe bună dreptate, la urma urmei muncim ca să obținem bani, instrumentul care ne ajută să ne creștem calitatea vieții din toate punctele de vedere. La înnceput, însă, mai ales dacă nu ai suport financiar considerabil de la partener sau restul familiei, va trebuie să îți asumi o perioadă de austeritate, care, însă, te va învăța cum să prioritizezi nevoile și cum să separi, cu adevărat, necesitățile de plăceri temporare. Plasa mea de siguranță a fost că mă pot reangaja oricând dacă lucrurile merg atât de prost financiar și nu voi vedea asta ca pe un eșec, ci ca pe o lecție care mă va ajuta ca, atunci când o să mai încerc o dată, să fac lucrurile diferit.

  • Înțelegi că există taxe de plătit, iar ipostaza de persoană juridică vine la pachet cu răspunderi

Așa cum foarte bine a punctat unul dintre mentorii mei, Cristina Oțel, taxele înseamnă biletul tău de intrare la masa jucătorilor care își iau viața profesională în propriile mâini. Iar pentru că miza este mare, aceste taxe nu fac decât să te țină responsabil în raport cu decizia ta și să te impulsioneze să crești și să te dezvolți.

  • Ești proactiv, cauți noul și îți place să înveți constant

Când spui freelancer, spui, de fapt, un om care poartă multe pălării. Unele sunt mai ușoare, iar altele atârnă mai greu. Trebuie să înțelegi un pic de contabilitate, trebuie să știi să îți faci singur management intern, ești responsabil de a-ți aduce business nou și de a-ți crește veniturile, dar și să te dezvolți pe nișa ta, ca să ții pasul cu competiția. Ai nevoie de această ușurință de a te mula pe toate rolurile prin care trebuie să treci, uneori chiar într-o singură zi.

  • În final, îți place să fii în controlul propriei vieți

Da, freelancing-ul îți poate aduce o mulțime de beneficii, dar, când tragi linie, tot tu ești la cârma vieții tale. Așadar, limitele sănătoase de lucru vei învăța să le pui singur. Metricii succesului îi vei seta singur și vei învăța să îi atingi. Vei gestiona singur deopotrivă trăririle bune și rele pe le vei avea de-a lungul acestei experiențe. Banii îi vei cheltui tot tu așa cum crezi de cuviință și vei descoperi singur cum să te dezvolți constant, în timp ce monetizezi corect valoarea pe care o aduci.

Poate simți acest articol ca un duș cu apă rece, însă partea bună este că nu trebuie să le înveți pe toate în același timp. Pas cu pas, pe măsură ce ți se vor arăta diferite provocări, vei găsi soluții pentru ele. Există specialiști, există comunități și există informație liberă pe Google, de la articole, podcasts și oameni mișto care își împărtășesc experiențele la liber pe Social Media. Trebuie doar să ciulești puțin urechile și să prinzi din mers tot ce se poate.

Iar dacă vrei un proces mai accelerat și ghidat de mine, atunci ai la dispoziție The Freelancer Bootcamp, program de mentorship dezvoltat de mine, care îți va îmblânzi debutul în viața de freelancer.

Ne auzim curând,

Cristia

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights