Skip to main content

Ți s-a întâmplat să ajungi acasă și, deși fiecare lucru e la locul lui, să ai senzația de dezordine și aglomerare? Hmm, asta pentru că e foarte probabil să ai foarte multe lucruri. În cazul meu, revelația s-a produs în momentul în care am realizat că nu am bijuterii câte suporturi de bijuterii dețin. Le-am făcut cadou pe cele nefolosite. Aveam 10 lumânări dintre care doar 2 aprinse de câteva ori. Aveam multe rame foto vechi sau rupte, dar păstrate pentru poze, deși ar fi avut loc lejer în albumele foto. Și lista poate continua.

Mi-am dat seama că e cazul să schimb ceva, iar ideea de minimalism a fost cea mai aproape de ceea ce aveam nevoie. Am aruncat tot ce era vechi și fără valoare sentimentala. Am trecut fiecare lucru prin filtrul utilității. Am sortat ce vreau să donez și ce vreau să ajungă la ai mei. Și nu sunt deloc aproape de rezultatul ideal, dar am făcut un pas. Și continui să mai fac pași – cumpărături înțelepte, fără atașamente inutile față de obiecte, fără obiecte păstrate doar ca recuzită pentru poze și multe alte detalii asemănătoare. Evident, întregul proces s-a subordonat anumitor principii, pe care ți le împărtășesc mai jos, în cazul în care te regăsești în situația mea.

 

Care-s întrebările care m-au ajutat pe mine?

  • E util?
  • Are o valoare sentimentală?
  • Nu e util, nu are nici valoare sentimentala, dar aduce un plus de valoare design-ului?
  • Se potriveste cu stilul de viață pe care îl am în acest moment?
  • Am unde să îl depozitez, fără să mă incomodeze?

Dacă răspunsul celor de mai sus este da, atunci obiectul este de păstrat.

minimalismul

Ce principii mi-am însușit?

Atunci când mă întorc acasa…

???? Casa/camera în care locuiesc trebuie curățată și tratată cu respect, pentru că așa cum corpul îmi găzduiește sinele, așa casa îmi găzduiește corpul. Astfel, pe principiul Mens sana in corpore sano, dacă îmi doresc să mă simt bine acolo unde îmi petrec timpul liniștit din viața mea, după job & prieteni & distracție, aceasta va trebui să servească acestui scop.

???? Casa mea nu e aici pentru a impresiona pe ceilalți, ci pentru a fi cozy pentru mine. Dacă ceilalți se simt bine cu tine, se simt bine și în casa ta.

???? Casa trebuie privită ca locul de relaxare și inspirație și un spațiu terapeutic. Când vin acasă de la job, ar trebui ca lucrurile pe care le dețin să mă ajute, nu să mă împiedice să mă simt bine.

???? „Parfumurile, culorile și sunetele își răspund reciproc”. Cu alte cuvinte, dincolo de design-ul propriu-zis, detaliile precum parfumul sau muzica din casă dau tonul terapiei de relaxare. Personal, iubesc aromele lemnoase, iar uleiurile esențiale parfumate sunt nelipsite din casa mea. Atunci când lucrez sau citesc, suntele din natură, acompaniate de flaut specific indian, sunt cele mai bune pentru a mă detașa și a mă scoate complet din orice urmă de agitație sau stres.

???? Mă asigur că îmi las întotdeauna casa curată, în eventualitatea în care mă întorc cu prieteni. În plus, mă relaxează gândul că nu trebuie să îmi bat capul cu nimic mai mult decât cina, un pahar de vin și filme, atunci când mă întorc.

???? Fiecare obiect are un loc clar stabilit și acolo va rămâne. Disciplina e bună și îți eliberează memoria de informații inutile.

Atunci când cumpăr…

???? Mobilierul trebuie să îmi servească mie și apoi să fie fancy. Nu îmi trebuie dulapuri multe, ci suficiente. La fel cum nu îmi trebuie zeci de cutii și cutiuțe pentru depozitare. Raționalizarea și eficientizarea ar trebui să fie cele două repere atunci când alegem mobilierul pentru casă. Obiectele trebuie să fie solide, utile, ergonomice și multifuncționale.

???? Așa cum spune Dominique Loreau în Arta Simplității, „înainte de a cumpăra ceva, atinge, cântărește, deschide, închide, testează și verifică tot”.

???? Nu cumpăr în plus, cumpăr doar ca să înlocui și să îmi asigur necesarul.

???? Nu cumpăr ca să fie, cumpăr doar ceea ce îmi place la nebunie. Dacă nu găsesc acum, am răbdare până când voi găsi. Așa, voi fi mulțumită cu ceea ce am și nu voi renunța la acel obiect cu prima ocazie.

minimalismul

Ce îmbunătățiri concrete am observat?

???? E mult mai ușor să faci curățenie. De exemplu, nu mai trebuie să mut obiecte dintr-un loc în altul, ca să pot șterge.

???? Mai mult spațiu + mai multă lumină = mai multă concentrare.

???? Acordăndu-mi timp să fac acest switch, nu am simțit presiunea constantă de schimba. Pur și simplu, one step at a time. Azi cu șifonierul, mâine cu bijuteriile, zilele viitoare cu diverse obiecte de decor sau produse cosmetice.

????Mai multă lumină naturală, neblocată de diferite obiecte de mobilier.

???? Pentru că stau în chirie, mă gândeam mereu cu groază la momentul în care voi fi iar nevoită să mă mut. Odată ce am renunțat la multe lucruri, mi se pare mult mai ușoară și mai fun ideea de a mă muta. Dacă tot ce dețin în acest moment poate încăpea într-un van, eu mă declar mulțumită. Dacă vreau mâine să plec în Nepal, știu sigur că voi găsi un loc în care să îmi depozitez lucrurile de preț până la întoarcerea mea.

 

Dacă mă urmărești pe Instagram, acolo o să fac updates constant despre cum evoluează procesul meu de declutter și ce tips & tricks mai descopăr pe parcurs. De altfel, sper să te ajute și ceea ce ți-am povestit aici.

Kisses & Hugs

*Sursa foto: Pinterest

Leave a Reply

Verified by MonsterInsights