Ce ti se pare mai potrivit intr-o duminica dimineata decat sa povestim despre cafea?! Cum se face ea, care e mai buna, unde putem bea o cafea buna daca noua ne e lene si tot asa? Ecaterina Szasz sau Katy este romanca ce a reusit sa obtina locul 2 la Ibrik Championship. Tot ea s-a clasat pe locul 5 in 2014. Well, da! Se poate face performanta din preparatul cafelei. Ce pentru unii este ritualul de dimineata, pentru altii este stil de viata.
Despre Katy am citit pe Facebook, acest inspirational loc unde imi petrec jumatate de zi ( poate mai mult ). Si mi-am zis ca e un om despre care merita sa se scrie. Asa cum m-am asteptat, Katy este o persoana joviala, foarte deschisa si sincera. Si cel mai important, extrem de pasionata de ceea ce face. Asta se vede din reusitele sale de pana acum. Si probabil se va vedea si in viitor.
Let’s get started!
I: Spune-mi cateva vorbe despre tine. Ce ar trebui sa stie lumea atunci cand se gandeste la Katy?
E: Ma numesc Ecaterina Szasz si, spre bucuria mea, am participat si am castigat locul doi mondial in prepararea cafelei la ibric, competitie ce s-a desfasurat in Atena, in februarie 2015. Dupa ce am absolvit facultatea, am lucrat in cateva multinationale, iar apoi, in 2012, am condus, alaturi de prietenul meu, micul sau restaurant. In acea perioada, am ales calea cafelei.
I: De unde pasiunea pentru cafea?
E: M-a atras incetul cu incetul acest domeniu. Voiam foarte mult sa invat cum se fac acele „desene” pe cafea si asa am ajuns sa urmez cursurile de barista la SCAE Romania (Specialty Coffee Association of Europe).
I: Cand si cum ai trecut de la pasiune la performanta?
E: Documentandu-ma teoretic si practic, mi-am dat seama cat de putine lucruri se cunosc si stiu la randu-mi despre binefacerile acestui aliment, despre importanta consumului si, mai ales, despre arta prepararii. In 2013, am participat prima oara la competitia de Latte Art (desene in cafea cu ajutorul laptelui), obtinand locul 6 pe tara. Am perseverat, am muncit, m-am ambitionat si anul acesta, nu numai ca am castigat un concurs, dar am castigat o mare incredere in fortele si in profesionalismul meu.
I: Care este ritualul tau de dimineata? Cat iti ia sa pregatesti cafeaua, cum o prepari?
E: In fiecare dimineata, ma rasfat cu cafele de specialitate proaspat prajite, preparate la ibric sau filtrate manual (V60). Timpul de preparare al cafelei, cu tot cu macinarea boabelor de cafea, este de 5-6 minute. Pentru cafeaua la ibric, toate ingredientele se pun de la inceput, apa, cafeaua si zaharul (daca ni-l dorim), se amesteca bine si se pun pe foc. In cateva minute cafeaua este gata.
I: Cum determini care este cea mai buna cafea?
E: Cea mai buna cafea este cea care ne place. Dar eu prefer intotdeauna cafelele de specialitate proaspat prajite si nu cele din supermarket. Am testat foarte multe, iar preferata mea este cafeaua din El Salvador, ferma Loma La Gloria, cea cu care am si obtinut locul doi mondial, prajita de catre cei de la Hotspot Coffee.
I: Cunosti mai multe moduri de preparare a cafelei? Da-mi un exemplu usor si rapid.
E: O alta metoda pe care o folosesc este cafeaua filtrata manual cu ajutorul V60-ului. Numele de V60 provine de la unghiul de 60 de grade pe care il formeaza interiorul acestui filtru. Forma acestuia este conica, iar cu ajutorul filtrelor de hartie filtram cafeaua .
I: Exista anumite instrumente de care nu te poti lipsi?
E: Da, nu-mi lipsesc niciodata rasnita manuala, ibricul din cupru, arzatorul si, bineinteles, cafeaua proaspat prajita.
I: Povesteste-mi mai multe despre Campionatul Mondial de Ibric. Este un concept interesant.
E: Ca sa poti ajunge la concursurile mondiale, mai intai trebuie sa castigi concursurile nationale. In aceasta competitie trebuie sa prepari 6 bauturi in 12 minute, doua cafele traditionale, doua cafele calde si doua reci, plus ingrediente personale. In tot acest timp trebuie sa si vorbesti despre cafeaua pe care ai ales-o.
I: Ce face Katy cand nu prepara cafea?
E: Sunt trainer pe cafea si ofer consultanta celor care doresc sa-si deschida o cafenea.
I: Recomanda-mi, te rog, 3 locuri din Bucuresti unde poti gasi cafea de calitate.
E: Sunt mai multe locuri in Bucuresti unde poti gasi cafele foarte bune si corect preparate. Cateva dintre ele ar fi Boutique du Pain, Black Eye Coffee si Origo.