Pe Diana Tudor am cunoscut-o prin prisma blogului şi am stabilit o conexiune foarte rapid. Suntem două femei total diferite, însă experienţele comune ne-au adus împreună. Dincolo de provocările asemănătoare la care viaţa ne-a expus, mai avem în comun şi iubirea pentru freelancing şi PR.
Diana face PR în zona de medical de ceva timp, a avut şi joburi full time, a întâmpinat şi provocări mai mult sau mai puţin plăcute, dar am să o las pe ea să îţi povestească cum stă treaba cu viaţa de freelancer. Because it is all about #freelancerinspiration.
C: Spune-mi cateva cuvinte despre tine… Cine este Diana? Ce face ea for a living?
D: Dragă Cristiana, mă pui într-o postură tare dificilă pentru că pe cât de ușor îmi este să scriu despre clienții mei sau în numele lor, pe atât de greu constat că îmi este să vorbesc despre mine. Nici nu știu de unde să încep și unde să termin. Ceea ce pot spune și cred că ai observat și tu, este că sunt o idealistă, o persoană care visează cu ochii deschiși, își face multe planuri și muncește mult pentru a le îndeplini. For a living, am început în urmă cu 4 ani să lucrez ca PR Freelancer tot datorită unui idealism, conform căruia o persoană trebuie să facă ceea ce îi place, fără a fi constrâns de un șef, un program sau de interese ascunse. Nu am stat foarte mult să mă gândesc și am pășit în lumea freelancing-ului. Părăseam un job stabil în domeniul jurnalismului medical, satisfăcător financiar la vremea aceea, și treceam de cealaltă parte a baricadei: PR-ul medical. Fostul job mă transformase dintr-o persoană timidă și nesigură într-una care știe ce își dorește și poate obține ceea ce are nevoie chiar și în cel mai dificil context, fără a face compromisuri. Am considerat că acesta era cel mai important lucru de care aveam nevoie și că de restul aveam să îmi dau seama pe parcurs. Și așa a fost. Am avut norocul să întâlnesc oameni minunați, care mi-au acordat încredere și alături de care am lucrat în proiecte de PR medical, crescând împreună. Sunt o persoană responsabilă și organizată, iar asta m-a ajutat de-a lungul timpului să gestionez cu succes toate taskurile pentru diversi clienti, avand totodată un management al timpului foarte bun.
C: De ce ai ales sa fii freelancer?
D: Am ales să devin freelancer pentru că nu mă mai regăseam în contextul profesional în care mă aflam. Pentru că știam că pot mai mult și mai bine. Pentru că voiam să fac lucrurile așa cum trebuie făcute și fără niciun compromis. Asta chiar dacă mi-am asumat din start mai multă responsabilitate și mai puțin timp liber. În timp, m-am reunit cu fosta mea colegă de liceu, Elena Mănescu, și am decis să mergem împreună pe acest drum. Deși eu și Elena ne cunoșteam de vreo 11 ani, fusesem în aceeași clasă la liceu și urmasem aceeași facultate, nu am dezvoltat niciodată până în acel moment o relație mai apropiată decât cea de cunoștințe, care-și vorbesc ocazional despre diverse lucruri care le pasionează. Din momentul în care am decis să lucrăm împreună la un proiect de PR medical, ne-am dat seama cât de compatibile profesional suntem și cât de bine ne completăm. Elena este pasionată de fashion PR și atunci cumva s-a echilibrat balanța. De atunci sunt vreo 3 ani și jumătate de când trecem prin filtrul Hendrix | PR toate proiectele pe care le avem și la care lucrăm cu drag împreună, fie că sunt din domeniul medical, fashion sau tehnic. Meseria de PR este tare amuzantă uneori. Dimineața poți să scrii despre Terapia Schroth, după amiază despre bormașini, iar seara despre cea mai recentă colecție de pantofi. Glumesc…în general fiecare se axează în mod special pe anumite domenii și proiecte, dar pot exista și zile în care să le îmbinăm într-o anumită măsură.
C: Cum arata o zi normală din viața ta?
D: Ziua mea normală începe pe la ora 08:30. Cu greu și doar la nevoie mă trezesc mai devreme de atât. Cafeaua de dimineață este nelipsită de aproximativ doi ani și o beau în timp ce îmi planific taskurile și activitățile pentru ziua respectivă. Încerc să respect prioritățile, să nu mă pierd în detalii și să nu mă las distrasă de diverse lucruri. Și de cele mai multe ori reușesc cu succes. Dacă în ziua respectivă nu am planificate întâlniri, sufrageria mea se transformă într-un birou, unde iau naștere toate strategiile, campaniile, evenimentele, articolele și interviurile care îmi poartă amprenta sau semnătura. De cele mai multe ori, pierd noțiunea timpului și, din dorința de a nu îmi pierde ideile, cu greu reușesc să mă desprind de laptop ca să iau pauza de masă. Știu că nu este OK, dar lucrez la asta J În perioadele mai puțin aglomerate, încerc să termin toate taskurile în jur de ora 17:00 – 18:00 și apoi, ca prin minune, reușesc să mă detașez complet de tot ceea ce înseamnă muncă și să mă dedic activităților relaxante: timpul de calitate petrecut în compania celor dragi, ieșirile în oraș la diverse evenimente sau la cumpărături, cititul sau urmărirea a diverse seriale. De multe ori, îmi vin diverse idei și în afara orelor de lucru, semn că mă pasionează foarte tare subiectul cu pricina. Acest lucru se datorează și relației de amiciție pe care o avem cu fiecare dintre clienții nostri. Fiind o agenție mică, reușim să dedicăm timp suplimentar fiecăruia și să ne cunoaștem îndeaproape. În orice caz, partea bună a programului de freelancer este aceea de a fi foarte flexibil. Într-o zi poți să combini activitățile personale cu cele profesionale, poți să îți iei o după amiază liberă sau mai multe zile chiar, dar poți să lucrezi cu același drag și spor și până la 12 noaptea.
C: Care sunt sursele tale de inspiratie?
D: Clienții. Odată ce ajung să îi cunosc în profunzime, sunt singurele surse de inspirație de care am nevoie și cei care dau naștere conceptelor originale. De altfel, cred că este foarte important să rezonezi cu clientul tău, să intri în lumea lui și să “trăiești” în ea ca să poți apoi să comunici în numele său.
C: Zi-mi cartea ta favorita, citita recent.
D: De curând am început să citesc Inteligența Materiei a profesorului Dulcan, o carte ce cuprinde numeroase informații extrem de utile, dovedite științific, dar explicate pe înțelesul omului de rând. Pentru mine, capătă însemnătatea unui îndrumar pentru atingerea succesului, a armoniei și a echilibrului, cu aplicabilitate atât în sfera profesională, cât și în cea personală. O recomand tuturor persoanelor preocupate de profunzimea celor mai simple lucruri.
C: Ai un role model? Cine e? Si de ce e?
D: Nu am un role model pentru că asta ar însemna să mă limitez. Încerc să observ și să însușesc tot ceea ce este bun de la toate persoanele pe care le cunosc și cu care interacționez. Ceea ce am observat totuși este că pentru a avea succes, este foarte important să fii pasionat de ceea ce faci și să ai o inteligență emoțională dezvoltată, care să te ajute în relaționarea cu colaboratorii tăi.
C: Cum si unde iti gasesti proiectele?
D: Sinceră să fiu, am neglijat complet acest aspect pentru că până acum toate proiectele au venit către mine, către noi, din recomandări. Deși unele perioade ne-au permis ca timp să căutăm și alți clienți, am preferat să ne axăm mai mult pe cei pe care îi aveam deja. Iar lucrurile au evoluat oricum, dar în timp. Ceea ce este perfect în regulă. Nu ne dorim să transformăm această meserie într-un business de zile mari, ci să lucrăm în strânsă legătură cu clienții pe care îi avem, să le acordăm timpul și atenția de care au nevoie, astfel încât să ajungem împreună la rezultate cât mai bune.
C: Cum te organizezi? Ai un plan/strategie pe care il/o urmezi?
D: Așa cum spuneam, îmi planific riguros taskurile la început de zi și mă focusez pe ceea ce am de făcut, fără a-mi distrage atenția cu diverse lucruri. De cele mai multe ori, la finalul zilei, am o pagina – o pagină și jumătate de taskuri bifate, ceea ce îmi oferă o foarte mare satisfacție și OK-ul că pot să-mi finalizez ziua liniștită și să trec la cele câteva ore de relaxare.
C: Ce ai spune unui freelancer la inceput de drum?
D: Să persevereze. Pentru că de multe ori este foarte greu pe cont propriu și este foarte tentant să renunți și să îți iei un job stabil. Dacă să fii freelancer este ceea ce îți dorești, atunci perseverează și, în timp, lucrurile vor evolua în direcția dorită de tine. Nu te aștepta să reușești peste noapte sau în câteva luni. Pentru a pune pe picioare o activitate susținută este nevoie de multă muncă, uneori sacrificii și multă răbdare J Nu o să fie întotdeauna ușor, însă absolut de fiecare dată satisfacțiile profesionale vor fi cu mult peste tot ceea ce ai trăit până atunci. Pe cuvânt de freelancer! J Nu în ultimul rând, le doresc mult succes tuturor celor care pornesc pe acest drum!