Nu aş şti exact să spun cum am ajuns să descopăr lumea minunată a Mirunei. Ceea ce ştiu sigur e că m-a acaparat uşor-uşor arta ei şi că urmăresc cu mare, mare interes toată activitatea, căci este o sursă inepuizabilă de inspiraţie.
Cine este Miruna? Omul din spatele Miruna Illustration. Omul pasionat de design şi ilustraţii. Care şi-a luat lumea in cap şi bine a făcut. Care face freelancing cu succes. Care a schimbat România pe Irlanda.
A avut şi are proiecte de succes, cum ar fi design-ul paharelor de la Ted’s Coffe, din care îmi beau aproape în fiecare zi cafeaua, dar şi altele despre care ne va povesti chiar ea mai jos.
Ah, avem şi chestii în comun. Ne place Zaz, ne place mâncarea şi ne inspiră tot ce ne înconjoară.
Dar…Miruna, ai legătura!
- Spune-mi, te rog, cine este Miruna Sfia, în afara reţelelor sociale?
O tipă pasionată de chestii vizuale, de la ilustraţie la orice formă de design. Desenez de când mă ştiu, aşa că cel mai mult îmi place să stau la birou cu orele, cu o cană mare de cafea lângă mine, şi să lucrez la câte o ilustraţie nouă, în timp ce am pe celălalt monitor un serial mişto, un vlog sau un podcast.
Când nu desenez sau nu lucrez la vreun proiect, probabil mănânc :)). Ştiu că nu se vede (din fericire), dar I’m a foodie şi sunt super pasionată de mâncare în diferite forme – chestie care uneori se vede şi în ce desenez.
Alteori sunt plecată în lume – în ultimii câţiva ani am tot călătorit şi am fost în nişte locuri geniale, iar pe unele am reuşit să le fac ilustraţii şi să le trimit în lume. Şi uneori, când am timp, mă apuc să învăţ ceva nou: în ultimii doi ani am învăţat portugheză, acum m-am apucat să învăţ linogravură. Îmi place că odată la ceva timp să fac chestii din astea, care mă scot din zona de confort şi mă ţin în priză, îmi oferă ceva nou.
- Cum arată o zi din viaţa ta?
Mă trezesc, beau o cafea şi mă uit pe geam. M-am mutat recent în Cork, Irlanda, şi am o privelişte total diferită de ce vedeam pe geam în Bucureşti (de la etajul 5 dintr-un bloc din Piaţa Victoriei). Întâmplător, aici stau tot la 5, dar văd oraşul de sus, fiindcă aici sunt numai case şi majoritatea au 1-2 etaje. E mult verde, sunt dealuri, clădiri colorate şi un râu care împarte oraşul în două.
Îmi termin micul dejun, apoi mă apuc de lucru la proiectul pe care l-am lansat în primăvara asta, Miruna’s Illustration Box. E un proiect drag mie, o cutie cu abonament lunar, care îmi poartă numele şi în care trimit tot felul de bunătăţi ilustrate de mine. Sunt ilustraţiile mele originale, handmade, pe care le transform în printuri gata înrămate, felicitări şi cărţi poştale, stickere, semne de carte şi le trimit prin poştă abonaţilor mei. În fiecare lună sunt alte surprize. Cutia se adresează oricărui pasionat de design, dar şi celui care caută să facă cuiva drag un cadou fain şi cu suflet. Se poate comanda o singură dată sau se poate face abonament lunar, iar livrarea e gratuită oriunde în lume.
La prânz mă duc la sală, iar când mă întorc încerc să îmi fac timp să desenez ceva şi să fac un filmuleţ pentru canalul meu de YouTube. Când am timp, încarc ilustraţiile noi pe shop-urile online unde vând tricouri, căni, postere şi multe alte produse imprimate. Cum e shop-ul de pe Printoteca, unde am tricouri cu câteva dintre ilustraţiile mele preferate şi sunt foarte mândră de cum au ieşit. Se pot comanda de aici:https://www.facebook.com/pg/tshirtvan/shop/
Seara de obicei stau la calculator până târziu, fiindcă atunci îmi programez postările pentru social media şi newsletter-ul pentru lista mea de abonaţi. Şi tot seara îmi vin de obicei tot felul de idei noi legat de ce să fac mai departe, aşa că e un timp creativ de care îmi place să mă bucur.
- Care a fost primul gând din această dimineaţă?
Fuck, trebuie să merg la sală :)) Am fost plecată vreo lună şi acum a fost prima zi după mult timp de pauză, ceea ce e întotdeauna greu. Încerc să merg de câteva ori pe săptămână, fiindcă totuşi petrec vreo 10-12 ore pe zi stând la calculator şi mă simt mult mai bine cu mine când fac mişcare.
- Care sunt sursele tale de inspiraţie?
Ideile pot să-mi vină din surse absolut întâmplătoare, cum ar fi dintr-o discuţie cu cineva, dintr-o carte sau dintr-o plimbare prin oraş. Uneori şi de pe Instagram sau de la artiştii pe care îi intervievez pentru blogul meu de interviuri, Friday Illustrated. Simt că n-am niciodată timp pentru câtă inspiraţie am în jur 🙂
- Ce înseamnă pentru tine să fii creativ?
Aş fi răspuns diferit dacă mă întrebai acum 2-3 ani. Acum, cred că orice formă prin care exprimi ceva al tău, în care crezi, şi pui chestia aia “out there”, în lume, înseamnă că eşti creativ. Probabil nu o să fie pe placul tuturor, dar important e că ai ceva de zis şi creezi ceva.
Creativitatea asta poate să se manifeste în multe feluri, nu trebuie să te apuci să scrii o carte sau să creezi ceva extraordinar. Poate să fie şi faptul că scrii statusuri mişto pe Facebook. Practic spui poveşti şi le oferi celor din jur posibilitatea să înveţe ceva de acolo.
Apropo de creativitate, am participat recent la un curs de improvizaţie care a durat vreo 3 luni şi ce-am învăţat de acolo e că toţi putem fi creativi. Toţi avem ceva de zis care ar putea fi interesant. Doar că, de cele mai multe ori, ne cenzurăm singuri, de teama că “s-a mai zis”, că “nu e interesant”, că poate “e stupid”. Practic, de teama că o să fim judecaţi de ceilalţi. Dar capacitatea de a fi creativi o avem toţi.
- De ce ai decis să devii freelancer şi cum ţi-a schimbat această decizie viaţa?
Îmi doream libertate. Începând cu libertatea să dau o fugă până la mare într-o zi de marţi, ceea ce nu puteam niciodată să fac într-un job normal. Şi până la libertatea de a-mi impune propriile idei şi a le testa, să văd ce iese (recunosc, eram genul ăla de angajat care se crede mai deştept decât şeful lui) 🙂
Sigur că acum pot să plec într-o marţi la mare, dar asta înseamnă că o să lucrez în weekend. Şi am undă verde să aplic în businessul meu orice idei îmi vin, dar multe nu erau de fapt aşa de bune cum credeam :D.
Lăsând gluma la o parte, de când lucrez pentru mine mă simt ceva mai responsabilă. Ştii cum, atunci când eşti angajat undeva, de multe ori munceşti din inerţie? Fiecare zi trece cumva, te mobilizezi că ai deadline-uri, iar în rest eşti cu gândul la weekend? De când sunt freelancer nu-mi mai permit asta. Trebuie să fiu proactivă, să caut constant noi oportunităţi să cresc şi mintea mea lucrează constant în direcţia asta. Ceea ce e bine, fiindcă îmi dă un scop în care cred şi toată energia mea se duce acolo.
Şi responsabilitatea asta se manifestă şi în plan personal. Sunt mai atentă cu timpul meu şi caut să mă înconjor de oameni de la care pot să învăţ ceva.
- Care crezi că sunt principiile de bază ca să te poţi numi un freelancer fericit şi împlinit cu proiectele sale?
Trebuie să faci ce-ţi place (sau să-ţi placă ce faci?). Pentru că asta o să te susţină psihic în toate nopţile nedormite şi momentele când vrei să renunţi. Şi o să-ţi dea energia să cauţi proiecte tot mai bune, care să te facă pe tine mai bun.
În rest, toate se aranjează de-acolo. Aş mai fi zis că e nevoie de disciplină, dar eu nu pot să zic că sunt o persoană disciplinată. Încă mă lupt cu asta, încă am perioade când procrastinez şi apoi lucrez nopţile ca să recuperez, dar important e să ai un echilibru pe termen lung. Şi dacă tu eşti ok cu tine şi eşti pasionat în continuare de ceea ce faci, atunci înseamnă că funcţionează.
- Serialul/filmul preferat. Cartea preferată. Trupa preferată.
The Newsroom. Mirona de Cella Serghi. Nu am o trupă preferată. Dacă te uiţi prin playlist-urile din telefonul meu o să găseşti muzică foarte diferită, de la old school rock precum AC/DC, The Who, Creedence Clearwater Revival sau Janis Joplin, la muzică franţuzească precum Zaz, o să găseşti de la Gogol Bordello la Noisettes, de la Katzenjammer la Jessie J. Am câte un playlist pentru fiecare mood din zi.
- Dacă ai putea să alegi un singur sfat pe care l-ai da unui om random pe stradă, care ar fi acel sfat?
Să încerce să se abţină de la a da sfaturi altora. Fiecare are propriul context şi ceea ce merge pentru mine nu o să meargă neapărat şi pentru tine. Am învăţat că cel mai bine e să laşi oamenii să ajungă singuri la propriile concluzii.
- Care e următorul obiectiv pentru tine?
Să continui să creez chestii faine de care să se bucure cât mai mulţi oameni.