De ce mi-a plăcut de Iulia? Bine, cu exceția faptului că face ilustrație și mi-a câștigat inima din start. Mi-a plăcut când am aflat că e profesoară și iubește copiii, că e matinală și e productivă dimineața, iubește pisicile, e modestă, dar curioasă. Multe dintre ilustrațiile ei conțin femei și pisici și nu ai cum să nu îi recunoști stilul dintr-o mie de alte ilustrații. Enjoy her thoughts & words down below!
Cine este Iulia atunci când nu face bijuterie? Spune-ne despre tine, cine ești și ce ai făcut până acum.
Bijuterie sună sofisticat. Mai degrabă ne putem referi la ilustrație pe suport neconvențional, de agățat în piept sau de atârnat la gât.
Sunt Iulia, sunt ilustrator pe-o parte, profesoară pe de alta parte. M-am născut într-o familie de artiști cu multe pisici și mulți căței. Am moștenit cu ușurință plăcerea de a mă exprima artistic așa că am absolvit secția Grafică, licență și master la Universitatea de Artă Bucrești. După facultate am făcut ceva voluntariat, am cunoscut mulți oameni faini de pe urma cărora am învățat lucruri despre mine și despre ceea ce mă înconjoară. După câțiva ani de proiecte sociale, m-am întors în Ploiesti, orașul unde m-am născut și m-am angajat la Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, liceu unde am absolvit.
De ce ilustrație? Care este sursa? Când ți-ai dat seama că te-ai îndrăgostit de asta?
În liceu am descoperit un catalog de caricatură satirică, cu lucrări de grafică, aparținând participanților la un concurs din Gabrovo. Salonul de caricatură, față de alte saloane unde ideea este importantă, pune accent și pe valoarea estetică a lucrărilor. Am descoperit compoziții grafice, ilustrative care m-au inspirat foarte mult. Așa că am început să folosesc penița și tușul și să construiesc personaje ciudate. M-a fascinat și tehnica. Lucram foarte mult și învățasem să am răbdare, să construiesc cu sute de liniuțe și punctulețe.
Cui te adresezi? Cum crezi că este persoana care îți simte și apreciază arta?
O să sune ciudat. Nu mă adresez nimănui în mod special, lucrez pentru mine. Sigur, îmi place să împărtășesc ceea ce ilustrez oricui îi place să se uite.
Ce înseamnă creativitatea pentru tine? Care ar fi definiția potrivită, din punctul tău de vedere?
Creativitatea poate fi acea capacitate cu care reușești să construiești ceva inovativ, original și autentic folosind resursele înconjurătoare.
Cartea preferată, melodia preferată, țară preferată.
„Un veac de singurătate”, Marquez; „Fluorescent adolescent”, Arctic monkeys; Polonia
Cum arată spațiul tău de lucru? Zi-mi 3 elemente specifice spațiului tău de lucru.
Nu lipsesc laptopul, cana de ceai, creioanele și caietul de schițe.
Momentan, biroul meu este plin de broșe, lucrez intens și pe ultima sută pentru Târgul Mândrelor, târg la care vă invit cu drag.
Care e cea mai grea etapă în procesul tău de creație?
La fiecare proiect îmi place să găsesc o nouă abordare, asta însemnând un personaj nou. Cu cât îmi propun să fie mai diferit față de ceea ce am făcut până atunci, pe atât este mai greu să găsesc o formula de care să fiu mulțumită. Este frustrant, dar face bine.
Cum arată o zi din viața ta?
Mă trezesc la 4:30, 5:00 pentru că dimineața sunt productivă și nu mă caută nimeni. Lucrez până se face ora să plec la școală. La școală toate bune și frumoase, am noroc de copii buni și colaborăm frumos. Seara, deși îmi propun să mai lucrez, nu prea reușesc, asta dacă nu se suprapun mai multe proiecte.
Care e primul gând cu care te-ai trezit în această dimineață?
Să finalizez acest interviu, pe care vreau să ți-l trimit de vreo două săptămâni. Too much honesty?
Care este ilustrația preferată? Când spun preferată, mă refer la cea care îți face pielea de găină dacă povestești despre ea.
O ilustrație care îmi place și la care am lucrat cu drag este cea pe care am făcut-o în seara de revelion. Da, acest revelion a fost unul atipic, l-am petrecut altfel decât aș fi făcut-o. Am lucrat cu spor la această doamnă necunoscută. De regulă nu folosesc culoare când lucrez în peniță, însă acum m-am aventurat și uite, nu a ieșit așa rău.
Care este cea mai frumoasă poveste pe care a trebuit să o transformi în forme și culori?
Povestea mea. Situații și ipostaze din viața mea. Aleg să spun asta nu pentru frumusețe, ci pentru sinceritate. Când ești sincer și ești implicat cu totul, ai alt flow de lucru, altă motivație. Nu ai nevoie de feedback. Ai lucrat pentru tine, pentru liniștea ta, fie că este o lucrare bună, fie ca este una mediocră, nu contează.
Am observat că oferi o identitate personajelor pe care le creezi. Cât la sută sunt parte din tine și cât la sută sunt imaginate?
Toate au o parte din mine, că vreau asta sau nu… iar restul sunt proiecții a ceea ce am observat în mediul înconjurător. Cât la sută din mine sunt? Cred că depinde de scopul pentru care le-am creat. Dacă există un subiect generic, atunci procentajul e scăzut, primează subiectul și ideea care trebuie promovată.
Cea mai mare realizare? Dar cea mai mare provocare?
O realizare mare este atunci când observ evoluția în lucru a copiilor mei. Nu e ușor să predai, trebuie să fii mereu motivant și să nu îți pierzi răbdarea, ori de câte ori crezi că munca ta depusă pare a fi un eșec. Am pretenții mari de la ei, pentru că văd un mare potențial, iar rolul meu este să îi ajut să își atingă acel potențial. Și asta este o provocare.
Dacă ți-ai tatua o propoziție, care ar fi aceea?
Niciodată să nu spui niciodată.
Cum e să fii freelancer? Cum combați procrastinarea și cum devii productivă?
Nu există procrastinare. Sunt un roboțel. Mama m-a crescut să nu pierd timpul. A creat un monstruleț. Pentru mine timpul și energia nu sunt suficiente. E adevărat, visez la călătorii și la un dolce far niente, îmi acord acest timp, periodic, să îmi încarc bateriile. Dar de principiu aș lucra mereu și încontinuu.
Care crezi că e next level pentru tine?
Next level este să câștig un concurs internațional de ilustrație.
Întrebări fulger
ceai sau cafea?
ceai
primăvară sau toamnă?
primăvară
photo sau video?
photo
dimineață sau seară?
dimineață
impresie sau expresie?
expresie
agendă sau aplicație mobiă?
aplicație mobilă
introvert sau extrovert?
introvert